Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


SMURTO PROTRŪKIS BRIUSELYJE
Narkotikų gaujų karai drebina Belgiją: ar smurtą pristabdytų marihuanos įteisinimas?
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Scanpix
Belgijos policijos konfiskuoti narkotikai.

Savaitgalį Briuselyje vėl aidėjo šūviai. Ne, šį kartą tai ne islamistų teroro išpuolis. Europos sostinę ir visą Belgiją apėmę narkotikų prekeivių karai, kuriems kol kas priešnuodžio nerandama.

Einant per emigrantų iš Kongo Matongės rajoną, esantį netoli senamiesčio ir ES institucijų, į akis krinta kampus ramstantys juodaodžiai su per petį permestomis rankinėmis. Jie taip pat stebi praeivius, ir jei jūsų akys susitinka ir atrodote kaip potencialus klientas, tuomet iškart sulauksite pasiūlymo nusipirkti „žolytės“, o jos pasirinkimas – didelis: miegui, nuo streso, linksmybėms… Pasirinkti, tikėtina, galima ir kitokių narkotikų.

Ir tai ne vienintelis „taškas“ Briuselyje: Pietinės stoties ar Šiaurinės stoties apylinkėse kvaišalų pirkėjai irgi laukiami. Nenuostabu, kad vaikštant Briuselio gatvėmis galima nuolat jausti „žolės“ kvapą. Europos sostinėje taip pat planuojama atidaryti jau antrą narkotikų vartojimo kambarį, kur narkomanai gali su medikų priežiūra vartoti kvaišalus.

Bet narkotikų paplitimas turi ir tragiškų pasekmių – kova dėl teritorijų ir kruvinas santykių aiškinimasis tarp gaujų. Beveik kiekvieną savaitę ateina pranešimų apie narkotikų gaujų susišaudymus. Pernai lapkritį per susišaudymą Matongėje aukų išvengta, tačiau per kitą incidentą šalia gruodį buvo sužeisti keturi žmonės, tarp kurių – niekuo dėta Europos Parlamento darbuotoja.

2024 03 26 13:00
Spausdinti