Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


NATO
NATO į D. Trumpo teiginius atsako skaičiais: Aljansas išgyvena precendento neturintį augimą
Karolis Juršys
Scanpix
Jensas Stoltenbergas.

Trečiadienį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paskelbė naujausius NATO gynybos išlaidų duomenis, reaguodamas į Donaldo Trumpo teiginius, kad jam laimėjus rinkimus JAV negintų NATO narių, kurios nevykdo savo finansinių įsipareigojimų. Tačiau Aljanso paviešinti skaičiai rodo precedento neturintį padidėjimą visose Europos sąjungininkėse ir Kanadoje.

Pristatydamas šią savaitę vyksiančius gynybos ministrų susitikimus, J. Stoltenbergas paskelbė, kad nuo 2014 m., kai buvo duotas pažadas investuoti į gynybą, Europos sąjungininkės ir Kanada gynybai skyrė daugiau kaip 600 mlrd. dolerių. 2023 m. matėme realų 11 proc. Europos sąjungininkių ir Kanados gynybos išlaidų didinimą, tai generalinis sekretorius pavadino „precedento neturinčiu augimu“. Jis pridūrė, kad tikisi, jog 2024 m. 18 sąjungininkių gynybai išleis 2 proc. BVP – tai yra šešis kartus daugiau nei 2014 m., kai šį tikslą pasiekė tik trys sąjungininkės.

„2024 m. NATO sąjungininkės Europoje į gynybą iš viso investuos 380 mlrd. dolerių. Pirmą kartą tai sudaro 2 proc. jų bendro BVP, – sakė J. Stoltenbergas ir pridūrė, kad matoma reali pažanga: – Europos sąjungininkės skiria daugiau lėšų. Tačiau kai kurios sąjungininkės dar turi nueiti ilgą kelią. Nes Vilniaus NATO susitikime sutarėme, kad visos sąjungininkės turėtų investuoti 2 proc.“

Remiantis NATO štabo skelbtais duomenimis, 2014 m. NATO sąjungininkės Europoje į gynybą investavo 1,47 proc. savo BVP. Per dešimtmetį šis skaičius nuolat didėjo ir 2024 m. pasieks 2 proc.

2024 02 14 14:06
Spausdinti