Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


PASAULIS 2024
Naudoti ar nenaudoti: generatyvinis dirbtinis intelektas atveria plačias galimybes, tačiau staiga jis neprigis
Rachana Shanbhogue

2022 m. pabaigoje pristatytas virtualusis asistentas „ChatGPT“ išsyk tapo sensacija. Vos po dviejų mėnesių net 100 mln. naudotojų apipildavo jį įvairiomis smagiomis užklausomis (pavyzdžiui, „Parašyk man hiphopo dainą apie Kempiniuką Plačiakelnį“) ir vis daugiau žmonių į „Google“ paieškos variklio laukelį veda žodžius „dirbtinis intelektas“.

Ši manija paskatino investuotojus aktyviai investuoti į įvairiausius dirbtinio intelekto projektus. Tačiau ir investuotojai, ir verslininkai įsitikinę, kad perspektyviausia yra dirbtinį intelektą pritaikyti versle. Tikėtina, kad čia jis prigis sparčiau nei ankstesnės naujovės. Vis dėlto tai dar nereiškia, kad permainos įvyks staiga.

Galimybės tikrai jaudina. Konsultacijų bendrovės „McKinsey“ duomenimis, trimis ketvirtadaliais atvejų generatyvinis dirbtinis intelektas versle bus taikomas keturiose srityse: bendravime su klientais, rinkodaroje ir pardavimuose, programinės įrangos inžinerijoje bei moksliniuose tyrimuose. Analizuoti sudėtingą mokesčių įstatymą ar parengti teisinio dokumento santrauką bus labai paprasta. Tinkamai suformulavus užklausą virtualusis asistentas gali akimirksniu parašyti kūrybinį rinkodaros teksto juodraštį. Nemažai programuotojų jau naudojasi „Microsoft“ priemone „Copilot“, padedančia rašyti programinę įrangą. Tyrimai rodo, kad didžiausią naudą iš generatyvinio dirbtinio intelekto gauna profesionalai, kurių našumas yra žemesnis nei vidutinis, todėl bendras įmonių produktyvumas gali gerokai šoktelėti.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 02 01 10:00
Spausdinti