Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
Naujas posūkis Izraelio ir „Hamas“ kare: Izraelis užgrobė dalį Vakarų Kranto
ELTA
Scanpix
Kovo 22-ąją netoli Dolevo ir Ramalos gyvenviečių renkasi Izraelio pajėgos po pranešimo apie susišaudymo incidentą prieš Izraelio naujakurius Vakarų krante.

Izraelio finansų minstras Bezalelis Smotrichas penktadienį patvirtino, kad Izraelis okupuotame Vakarų Krante užėmė 800 hektarų žemės. Palestinos šalininkai tai vadina didžiausiu žemės užgrobimu per pastaruosius dešimtmečius.

Teritorija Jordano slėnio šiaurėje paskelbta „valstybine žeme“, kai derybų dėl paliaubų Gazos Ruože į Izraelį atvyko JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas. Izraelio gyvenviečių priežiūros organizacija „Peace Now“ teigė, kad užimtos teritorijos plotas yra didžiausias nuo 1993 metų Oslo susitarimų ir kad „2024-aisiais bus pasiektas valstybinės žemės deklaravimo apimties pikas“.

Izraelis Vakarų Krantą, Rytų Jeruzalę ir Gazos Ruožą užėmė per 1967 metų karą tarp arabų ir Izraelio.

„Nors Izraelyje ir pasaulyje yra tokių, kurie siekia sumenkinti mūsų teisę į Judėjos ir Samarijos teritoriją ir į visą šalį apskritai, mes sunkiu darbu ir strategiškai skatiname įsikūrimą visoje šalyje“, – sakė B. Smotrichas, pavartodamas izraelietišką terminą, kuriuo vadinamas Vakarų Krantas.

Pagal tarptautinę teisę gyvenvietės palestiniečių teritorijose yra neteisėtos.

B. Smotrichas, kuris vadovauja kraštutinių dešiniųjų religinio sionizmo partijai, pats gyvena tokioje žydų gyvenvietėje.

Nepaisydamas pasipriešinimo užsienyje, Izraelis pastaraisiais dešimtmečiais Vakarų Krante pastatė dešimtis gyvenviečių.

Dabar jose gyvena daugiau kaip 490 tūkst. izraeliečių – kartu su maždaug trimis milijonais palestiniečių.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas pranešė, kad nuo tada, kai prieš kelis mėnesius prasidėjo Izraelio karas prieš „Hamas“ Gazos Ruože, drastiškai paspartėjo nelegalių gyvenviečių statyba, ir teigė, kad dėl to kyla pavojus, jog gali nebelikti jokios galimybės sukurti gyvybingą Palestinos valstybę.

A. Blinkenas gyvenviečių plėtrą apibūdino kaip „priešingą rezultatą ilgalaikės taikos su palestiniečiais siekiams“.

2024 03 22 14:25
Spausdinti