Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


OKEANIJA
Naujojoje Zelandijoje ieškoma pamainos atsistatydinusiai J. Ardern
BNS
Scanpix
J. Ardern.

Po šokiruojančio Jacindos Ardern atsistatydinimo Naujojoje Zelandijoje penktadienį iškilo keli kandidatai į jos vietą ir atsirado galimybė išrinkti pirmąjį maorių kilmės ministrą pirmininką.

J. Ardern, pasaulinė progresyviosios politikos lyderė, ketvirtadienį apstulbino Naująją Zelandiją, pranešdama apie staigų pasitraukimą iš pareigų, praėjus mažiau nei trejiems metams po to, kai ji triuškinamai laimėjo antrąją kadenciją.

42-ejų metų moteris, vadovavusi šaliai per stichines nelaimes, COVID-19 pandemiją ir didžiausią per visą istoriją teroro išpuolį, sakė, kad nebeturi „pakankamai jėgų“.

J. Ardern atsistatydino neturėdama aiškaus politinio įpėdinio, o jos valdančioji Leiboristų partija dabar suka galvas, kas ją pakeis.

Sekmadienį partijos frakcija parlamente bandys išrinkti kitą ministrą pirmininką.

Jei nė vienas kandidatas negaus pergalei reikalingų dviejų trečdalių balsų, varžybos taps užsitęsusia kova. Tokiu atveju lyderį rinks ir eiliniai partijos nariai bei su ja susijusios profesinės sąjungos.

44-erių švietimo ministras Chrisas Hipkinsas iškilo kaip ankstyvas lenktynių lyderis, J. Ardern pavaduotojui Grantui Robertsonui greit paskelbus, kad lyderio rinkimuose jis nedalyvaus.

Kiti pretendentai yra teisingumo ministrė Kiri Allan, viena iš įtakingų Leiboristų partijos parlamentarų maorių, ir imigracijos ministras Michaelas Woodas.

Kol kas nė vienas iš šių trijų pretendentų nepatvirtino, kad dalyvaus rinkimuose.

2017 metais į parlamentą patekusi K. Allan, buvusi komercinės teisės specialistė, vadinama potencialiai pirmuoju maorių kilmės žmogumi Naujosios Zelandijos ministro pirmininko poste.

2023 01 20 11:09
Spausdinti