Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


NAUJOJI ZELANDIJA
Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė netikėtai paskelbė atsistatydinanti
BNS
Scanpix
Jacinda Ardern.

Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern, tapusi pasauliniu progresyviosios politikos simboliu, ketvirtadienį šokiravo tautiečius pranešdama, kad per ateinančias kelias savaites atsistatydins iš pareigų.

42-ejų moteris, vadovavusi šaliai per stichines nelaimes, COVID-19 pandemiją ir didžiausią per visą istoriją šalies teroro išpuolį, sakė, kad nebeturi „pakankamai jėgų“.

„Aš esu žmogus. Mes duodame tiek, kiek galime, kol galime, o tada ateina laikas. Ir man atėjo laikas“, – sakė ji savo Darbo partijos narių susirinkime.

Premjerė nurodė, kad atsistatydins ne vėliau kaip vasario 7 dieną – praėjus mažiau nei trejiems metams po triuškinamos pergalės rinkimuose užsitikrinant antrą kadenciją.

Nuo 2020-ųjų, kai „Džasindamanija“ pasiekė aukščiausią tašką, J. Ardern vyriausybei sekasi sunkiai – jos populiarumui pakenkė sparčiai auganti infliacija, gresianti recesija ir atsigaunanti konservatorių opozicija.

„Tikiu, kad vadovauti šaliai yra privilegijuočiausias darbas, kokį įmanoma turėti, bet kartu ir vienas sudėtingiausių“, – sakė ji.

„Negalite ir neturėtumėte to daryti, jei neturite pilno degalų bako ir šiek tiek atsargos netikėtiems iššūkiams“, – pridūrė besitraukianti Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė.

J. Ardern tarptautinį pripažinimą pelnė už tai, kad empatiškai reagavo į 2019 metais įvykusias žudynes Kraistčerčo mečetėje, per kurias žuvo 51 musulmonų tikintysis, o dar 40 buvo sužeisti.

Vėliau tais pačiais metais ji buvo giriama už vadovavimą per pražūtingą Baltosios salos ugnikalnio išsiveržimą.

Ketvirtadienį ji kaip pasididžiavimo vertus darbus taip pat paminėjo savo vyriausybės veiksmus apsirūpinimo būstu galimybių, klimato kaitos ir kovos su vaikų skurdu srityse.

„Tai padarėme reaguodami į kai kurias turbūt didžiausias grėsmes mūsų tautos sveikatai ir ekonominei gerovei nuo Antrojo pasaulinio karo laikų“, – sakė J. Ardern.

Vyravo nuomonė, kad mados ir gyvenimo būdo žurnalo „Vogue“ britiškosios versijos ir žurnalo „Time“ viršeliuose pasirodžiusi J. Ardern užsienyje buvo populiaresnė nei namuose.

Savo geriausiais laikais ji buvo itin vertinama ir šalies viduje, tačiau pastaraisiais metais jos vyriausybės populiarumas nuolat smuko.

„Pats metas. Ji sužlugdė ekonomiką, o maisto kainos šoko į viršų“, – sakė Esther Hedges iš Kembridžo miestelio Naujosios Zelandijos Šiaurės saloje.

„Nesu ja patenkinta ir nepažįstu nė vieno, kuris būtų“, – pridūrė 65 metų moteris.

38-erių Christina Sayer savo ruožtu teigė, kad J. Ardern yra „geriausia ministrė pirmininkė, kokią tik esame turėję“.

„Man patinka, koks ji žmogus, ir tai, kad jai rūpi žmonės. Man gaila, kad ji išeina“, – sakė ji.

Įtampa, kurią pastaruoju metu patiria J. Ardern, yra akivaizdi. Praėjusį mėnesį ji parodė retą savitvardos trūkumą, kai netyčia buvo užfiksuota pavadinusi vieną opozicijos politiką „arogantiška bjaurybe“.

Naujas lyderis

Naujoji Zelandija kitą ministrą pirmininką išsirinks per spalio 14-ąją įvyksiančius visuotinius rinkimus, paskelbė J. Ardern.

Ji nurodė, kad iki to laiko ir toliau dirbs kaip parlamentarė.

Po jos pasitraukimo Leiboristų partijos viršūnėje atsivers tuštuma. Kol kas neaišku, kas perims ministro pirmininko pareigas laikotarpiui iki rinkimų. J. Ardern pavaduotojas Grantas Robertsonas greitai pareiškė nesieksiantis lyderio posto.

Leiboristų partijos parlamentarai dėl naujo lyderio balsuos sekmadienį. Jei nė vienas kandidatas nesurinks mažiausiai dviejų trečdalių frakcijos narių balsų, lyderį rinks platesnis partijos narių ratas. J. Ardern rekomendavo partijai jos įpėdinį išrinkti iki vasario 7-osios.

Nors naujausios apklausos rodo, kad rinkimus spalio mėnesį greičiausiai laimės centro dešiniųjų koalicija, J. Ardern sakė, kad tai nėra jos atsistatydinimo priežastis.

„Pasitraukiu ne todėl, kad manau, jog negalime laimėti kitų rinkimų, o todėl, jog tikiu, kad galime ir laimėsime“, – pareiškė premjerė.

„Išeinu, nes su tokiu privilegijuotu darbu ateina ir didelė atsakomybė. Atsakomybė žinoti, kada esi tinkamas asmuo vadovauti, o kada – ne“, – pridūrė ji.

Po Pakistano ministrės pirmininkės Benazir Bhutto, ėjusios šias pareigas 1988–1990 ir 1993–1996 metais, ir 1990-aisiais pagimdžiusios dukrą, J. Ardern yra antroji pasaulyje premjerė, pagimdžiusi eidama šias pareigas.

Ji sakė, kad tikisi daugiau laiko praleisti su dukra Neve, kuri vėliau šiais metais pradės lankyti mokyklą, ir pagaliau ištekėti už savo partnerio, televizijos įžymybės Clarke'o Gayfordo.

Gražių žodžių J. Ardern negailėjo Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is – pasak jo, ji „parodė pasauliui, kaip vadovauti pasitelkiant intelektą ir stiprybę“.

„Ji įrodė, kad empatija ir įžvalgumas yra stiprios lyderio savybės“, – pareiškė A. Albanese'is.

Anot australų ministro pirmininko, „Jacinda yra nuožmi Naujosios Zelandijos gynėja, įkvepianti daugelį žmonių, puiki mano draugė“.

2023 01 19 10:08
Spausdinti