Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


VIENA KINIJA
Nepaisant žemo aktyvumo, Honkongo lyderė giria vietos rinkimų rezultatą
BNS
Scanpix
C. Lam.

Honkongo lyderė pirmadienį sveikino vietos įstatymų leidėjų rinkimų, vykusių pagal naujas Pekino įvestas „tik patriotų“ taisykles, rezultatus, nepaisant rekordiškai žemo rinkėjų aktyvumo.

Naujosios taisyklės smarkiai sumažino tiesiogiai renkamų parlamentarų skaičių, taip pat leidžia kontroliuoti, kas dalyvauja rinkimuose.

Sekmadienio balsavimas buvo pirmieji tokie rinkimai Honkonge po to, kai Kinija įvedė naują tvarką, reaguodama į masinius ir dažnai smurtingus protestus už demokratiją prieš dvejus metus.

Pagal ją visi kandidatai vertinami dėl patriotizmo ir politinės ištikimybės Kinijai ir tik 20 iš 90 parlamento narių renkami tiesiogiai. Didžiąją dalį – 40 narių – išrinks 1 500 specialaus komiteto narių, kurie yra ištikimi Pekinui. O dar 30 parlamento narių išrinks Pekinui ištikimi komitetai, kuriuos sudaro specialių interesų ir verslo grupės.

Remiantis oficialiais duomenimis, balsavo tik 30 proc. rinkėjų, o tai yra žemiausias rodiklis tiek nuo 1997 metų, kai miestas buvo perduotas Kinijos valdžion, tiek nuo Britanijos kolonijinių laikų.

Honkongo lyderė Carrie Lam gynė naująją sistemą ir nesureikšmino nedidelio rinkėjų aktyvumo.

„Honkongas dabar grįžta į teisingas „Vienos šalies, dviejų sistemų“ vėžes“, – sakė ji žurnalistams.

Pagal šią politiką Pekinas 1997 metais gavęs Honkongo kontrolę įsipareigojo išsaugoti teritorijai tokias laisves, kokių žemyninė Kinija nematė 50 metų, tačiau iš esmės nesilaikė šio pažado – smarkiai apribojo žodžio laisvę ir neleido demokratiją remiantiems politikams užimti aukštas pareigas.

„Negalime aklai kopijuoti vadinamosios demokratinės sistemos ar Vakarų šalių taisyklių“, – pridūrė Honkongo lyderė, teigdama, kad naujosios taisyklės reiškia, jog „antikiniški“ elementai dabar bus pašalinti ir bus atkurta politinė ramybė.

Paklausta, kodėl iš 4,5 mln. užsiregistravusių rinkėjų savo balsus atidavė tik 1,3 mln., C. Lam atsakė: „Kokia priežastis, negaliu analizuoti. Jums gali tekti kreiptis į kitus nuomonės lyderius.“

Tuo metu Kinijos valstybinė žiniasklaida rinkimus nušvietė kaip didelę sėkmę.

Oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“ teigė, kad balsavimas sutriuškino „išorinių jėgų melą, tuo pačiu parodant tikrąją Kinijos miesto žmonių valią“.

Prokiniškas laikraštis „Ta Kung Pao“ apibūdino balsavimą kaip „sėkmingiausią po perdavimo“.

C. Lam vėliau pirmadienį skris į Pekiną susitikti su Kinijos lyderiais; dabar dėmesys bus sutelktas į tai, ar ji sulauks paramos antrajai kadencijai, kai 1 500 narių komitetas, sudarytas iš Pekino lojalistų, kovo mėnesį rinks miesto vadovą.

Pati C. Lam, kurios populiarumo reitingai siekia apie 36 proc., kol kas nesako, ar sieks antros kadencijos.

Kritikai sako, kad autoritarinė Kinija uždraudė opozicinę politiką Honkonge, kuris anksčiau galėjo pasigirti aktyvia politine scena. Dešimtys garsių opozicijos veikėjų, įskaitant ir daugelį demokratų, kurie buvo išrinkti į senos kadencijos parlamentą, yra įkalinti, jiems neleista dalyvauti rinkimuose arba jie pabėgo į užsienį.

„Žmonės nenori balsuoti už suštampuotą parlamentą ir apsimesti, kad viskas yra gerai“, – tviteryje parašė šiuo metu Britanijoje gyvenantis buvęs Honkongo parlamento narys Nathanas Law, kuris yra ieškomas Honkonge.

„Tai yra netikri rinkimai ir didžiausias regresas mūsų rinkimų sistemoje“, – sakė šiuo metu Jungtinėse Valstijose gyvenantis aktyvistas Brianas Leungas.

Honkongo gyventojams nedraudžiama į balsadėžes mesti tuščius biuletenius ar nebalsuoti visai. Tačiau anksčiau šiais metais vietos valdžia kriminalizavo skatinimą kitus žmones boikotuoti rinkimus ar mesti tuščius ar sugadintus biuletenius. Dėl to jau suimta dešimt žmonių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 20 08:44
Spausdinti