Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


KAIMYNAI
NEPLP: Latvija gyvena informacinėje erdvėje, kurioje visiškai dominuoja rusų kalba
BNS
Freepik
Ryga.

Latvijos nacionalinės elektroninės žiniasklaidos tarybos (NEPLP) vadovas Ivaras Abolinis trečiadienį interviu nacionaliniam šalies radijui teigė, kad Latvija šiandien gyvena informacinėje erdvėje, kurioje visiškai dominuoja rusų kalba.

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad iš Latvijoje retransliuojamų 252 žiniasklaidos priemonių 127 prieinamos rusų kalba ir tik 42 – latvių.

„Dabar gyvename informacinėje erdvėje, kurioje visiškai dominuoja rusų kalba, ir tai įvyko po to, kai iš Latvijos informacinės erdvės buvo pašalinta 121 su Rusija susijusi žiniasklaidos priemonė. Prieš metus šis absoliutus rusų kalbos dominavimas buvo dar didesnis“, – sakė I. Abolinis.

„Argumentai, kad iš rusakalbių kažkas atimama, yra neteisingi, nes žmonės gali žiūrėti labai, labai didelę dalį turinio rusų kalba ir labai nedidelę dalį latvių kalba“, – teigė jis.

Jis pabrėžė, kad elektroninės ir visuomeninės žiniasklaidos įstatymuose rašoma apie turinio tautinių mažumų ir užsienio kalbomis užtikrinimą, tačiau nenurodoma, kad turinys turėtų būti teikiamas būtent rusų kalba, nors tiek visuomeninėje, tiek komercinėje žiniasklaidoje jai teikiama pirmenybė.

I. Abolinis pridūrė, jei Latvija nori turėti stiprią informacinę erdvę, ji privalo stiprinti turinį latvių kalba, nes medžiagos rusų kalba kiekis yra labai didelis.

„Galime tik pridėti daugiau turinio latvių kalba, kad jam tektų šiek tiek panašesnė dalis į turinio rusų kalba dalį. Todėl remti papildomą turinį rusų kalba, kad rusų kalba dar labiau įsitvirtintų Latvijos informacinėje erdvėje, yra absoliučiai neteisinga, ir Latvija neturėtų to daryti“, – teigė I. Abolinis.

Jis taip pat sakė, kad su Rusijos nepriklausomo kanalo „TV Rain“ („Dožd“, „Lietus“) atstovais nebuvo deramasi dėl transliavimo licencijos atnaujinimo.

„Jokios derybos dėl licencijos grąžinimo nėra įmanomos, nes „TV Rain“ šiurkščiai pažeidė įstatymus“, – pridūrė I. Abolinis.

2023 01 04 13:19
Spausdinti