Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PROTESTAI PRANCŪZIJOJE
Neramumai Prancūzijoje tęsiasi, policija suėmė dešimtis žmonių
ELTA
twitter
Nuotrauka iš vykstančio protesto.

Ketvirtadienį Prezidentas Emmanuelis Macronas paragino laikytis rimties, kai per įpykusios minios protestus dėl policijos nušauto paauglio buvo užpulti viešieji pastatai, suimta 150 žmonių.

17 metų Nahelis M. antradienį buvo nušautas tiesiai į krūtinę per incidentą, pakursčiusį diskusijas apie policijos taktiką, seniai kritikuojamą teisių grupių.

Kai kur Paryžiuje naktį buvo padegti automobiliai ir šiukšlių dėžės, protestuotojai mėtė pirotechniką į riaušių policiją, paleidusią blyksnių sviedinius, kad išsklaidytų siautėjančias minias.

Padėčiai paaštrėjus, E. Macronas anksti rytą sušaukė ministrus į posėdį dėl krizės. Jis pavadino susirėmimus „nepateisinamais“, kalbėjo apie „smurto scenas prieš policijos nuovadas, mokyklas, rotušes (...) prieš institucijas ir Respubliką“.

Pratrūkęs smurtas yra labai nepageidaujama raida E. Macronui, norinčiam pamiršti pusę metų trukusius kartais smurtinius protestus dėl jo prieštaringai vertinamos pensijų reformos.

Paryžiuje pratrūkę neramumai persimetė ir į kitus Prancūzijos miestus, įskaitant Tulūzą, Dižoną ir Lioną.

Vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas tviteryje pranešė, kad suimta 150 asmenų, ir sakė, kad smurtas yra „netoleruotinas“. Jis pareiškė palaikymą policijai ir greičiausiai turėdamas galvoje kraštutinius kairiuosius pridūrė: „Gėda tiems, kurie nepareikalavo nusiraminti“.

Esono regione į pietus nuo sostinės grupė protestuotojų išvarė iš autobuso visus keleivius ir jį padegė, Paryžiaus Klamaro priemiestyje buvo padegtas tramvajus. Pietiniame Tulūzos mieste padegti keli automobiliai, apie panašias scenas pranešta iš Dižono ir Liono. Prie šiaurinio Lilio miesto buvo padegta vieno miestelio rotušė, į pastatą įsiveržė maždaug penkiasdešimt žmonių su gobtuvais, naujienų agentūrai AFP sakė meras.

2023 06 29 12:04
Spausdinti