Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Netikėtas „Brexit“ rezultatas – į Jungtinę Karalystę gali grįžti šimtai tūkstančių pensininkų
BNS
(Pixabay nuotr.).

Jei derybos tarp Europos sąjungos ir Didžiosios Britanijos nenusisektų, užsienio šalyse gyvenantys britų pensininkai gali patraukti namo. Tai lemtų beveik dvigubai išaugusias išlaidas sveikatos apsaugai, sakoma trečiadienį paskelbtose nepriklausomo tyrimo išvadose.

Šiuo metu sveikatos paslaugas įvairiose ES šalyse gauna maždaug 190 tūkst. britų pensininkų. Didžiosios Britanijos nacionalinei sveikatos apsaugos tarnybai (NHS) už šias paslaugas kasmet sumoka maždaug po 550 mln. eurų. Tačiau, remiantis labdaros organizacijos „Nuffield Trust“ tyrimu, jeigu pensininkai sugrįžtų namo, šios išlaidos galėtų išaugti iki 1,1 mlrd. eurų, nes medicinos paslaugų įkainiai Britanijoje didesni negu daugelyje kitų ES šalių. Jeigu NHS tektų priimti žmones, kuriais šiuo metu rūpinasi užsienio medicinos įstaigos, reikėtų sukurti papildomų lovų vietų – faktiškai atidaryti dvi naujas ligonines.
Pagal Bendrijos savitarpio pagalbos schemą britų pensininkai ES šalyse turi teisę į tas pačias medicinines paslaugas kaip ir vietos gyventojai.
Pagal Bendrijos savitarpio pagalbos schemą britų pensininkai ES šalyse turi teisę į tas pačias medicinines paslaugas kaip ir vietos gyventojai. „Nuffield Trust“ paragino „Brexit“ derybininkus pabandyti susitarti, kad britų emigrantai išsaugotų šią teisę šalyse, kuriose jie dabar gyvena. „NHS ir socialinė apsauga dar prieš praėjusių metų ES referendumą jautė spaudimą dėl varžančio finansavimo ir augančių darbuotojų problemų“, – sakė ataskaitos autorius Markas Dayanas. „Jeigu blogai tvarkysimės, pasitraukiamas iš ES dar labiau pagilins šias problemas“, – perspėjo jis. Tuo metu rinkimų kampanijos renginyje pietvakarių Anglijos Plimuto mieste dalyvavusi britų premjerė Theresa May, sulaukusi klausimo apie pensininkų likimą, atsakė: „Aš noriu, kad būtų abipusiškas susitarimas, siekiant apsaugoti jų teises.“ Ataskaitoje taip pat perspėjama, kad sumažėjusi imigracija turės įtakos medicinos darbuotojų iš kitų ES šalių, nuo kurių NHS yra labai priklausoma, skaičiaus sumažėjimui. „Per „Brexit“ derybas politikai privalo iškelti į priekį sveikatos apsaugos paslaugų ir jų pacientų klausimą, kad sumažintų poveikį, kurį pasitraukimas iš ES darys sveikatos ir socialinės apsaugos sektoriams visoje Jungtinėje Karalystėje“, – sakė Markas Porteris iš Britanijos medikų asociacijos. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 05 31 19:03
Spausdinti