Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 22 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
Niujorke – kandidatų į JAV viceprezidentus J. D. Vance’o ir T. Walzo debatai
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
J. D. Vance`o ir T. Walzo CBS debatai.

Antradienio vakarą Niujorke vyko kandidatų į JAV viceprezidentus respublikono, Ohajaus senatoriaus Jameso Davido Vance’o ir demokrato, Minesotos gubernatoriaus Timo Walzo debatai. Nors įprastai viceprezidentų debatai nėra laikomi itin reikšmingais ir neturi daug įtakos rinkimams, šįkart į juos dėmesys sutelktas, nes tai bent kol kas yra paskutiniai sutarti debatai iki pat rinkimų lapkričio 5 d.

Debatus organizavo JAV žiniasklaidos kanalas CBS, moderavo žurnalistės, laidų vedėjos Norah O’Donnell ir Margaret Brennan. Jų taisyklės buvo kiek kitokios nei įprastai – viceprezidentų mikrofonai nebuvo išjungiami pasisakant oponentui (tačiau moderatoriai pasiliko teisę mikrofonus išjungti siekdami palaikyti tvarką – tuo buvo pasinaudota vieną kartą aptariant imigracijos temą, kai išjungti abiejų kandidatų mikrofonai). Studijoje nebuvo auditorijos, debatai truko 90 minučių. Kiekvienam kandidatui duota po dvi minutes atsakyti į užduodamus klausimus ir dar po dvi minutes atsakyti po oponento pasisakymo, o tada dar po minutę pasisakyti tuo pačiu klausimu. Debatų pabaigoje kandidatai turėjo po dvi minutes savo baigiamiesiems pasisakymams – J. D. Vance’as laimėjo burtus ir kalbėjo paskutinis.

Debatų pradžioje T. Walzas neatrodė užtikrintai, jo žodžiai strigo, tačiau ilgainiui demokratas įsivažiavo, nors jam pirmoje debatų pusėje taip ir nepavyko atrasti savo atsipalaidavusio „provincijos mokytojo“ ir „vaikų futbolo trenerio“ pozicijos – jis labiau išliko gynybinėje padėtyje. J. D. Vance’as atrodė labiau pasitikintis savimi, tačiau uždavus pirmąjį klausimą respublikonas nusprendė ne atsakyti į jį, o greitai prisistatyti klausantiems amerikiečiams, kurie galbūt nežino, kas jis yra. „Noriu įtikinti auditoriją, kad, jei išrinksime Donaldą Trumpą, amerikietiška svajonė vėl bus pasiekiama“, – kalbėjo J. D. Vance’as. Apskritai per visus debatus tarp oponentų buvo išlaikyta įtempta, tačiau mandagi ir civilizuota atmosfera.

Abu oponentai pasitelkė taktiką pulti ne tiesiai oponentą, bet su jais ant balsalapio esančius kandidatus į prezidentus. Kol T. Walzas žėrė kritiką respublikonų kandidatui D. Trumpui ir jo 2016–2020 m. kadencijai, J. D. Vance’as viską vertė demokratų kandidatei Kamalai Harris, kuri niekada nėra buvusi JAV prezidente. Debatų metu buvo aptartos Izraelio ir Irano, uragano Helenos padarinių, imigracijos, ekonomikos, klimato kaitos, abortų, ginklų kontrolės ir nusikalstamumo, sveikatos apsaugos, demokratijos ir rinkimų rezultatų teisėtumo temos, tačiau taip pat specialiai kandidatams taikyti klausimai – pavyzdžiui, T. Walzas sulaukė klausimo apie ankstesnius jo klaidingus pasisakymus dėl savo buvimo Honkonge 1989 m. neramumų metu, kai iš tiesų tuo metu buvo namuose Nebraskoje (T. Walzas atsakė, kad tiesiog suklydo pasisakydamas), o J. D. Vance’as – ankstesnės kritikos D. Trumpui ir nuomonės pasikeitimo (teigė, kad buvo „neteisus“).

„Parama demokratijai svarbu ir svarbu, kad jūs esate čia, – savo baigiamajame pasisakyme kalbėjo T. Walzas. – (...) Visi žinome, kas yra D. Trumpas. (...) Senatorius J. D. Vance’as šįvakar aiškiai parodė, kad jis ketina tęsti D. Trumpo darbotvarkę. K. Harris siūlo kitą kelią.“

Savo baigiamajame pasisakyme J. D. Vance’as teigė, kad amerikiečiams sunkiau šildyti namus, pirkti maistą, gyventi saugioje kaimynystėje dėl K. Harris politikos. „Ji buvo viceprezidente trejus su puse metų, ir jos politika šias problemas pavertė didesnėmis, – sakė J. D. Vance’as. – (...) Mums reikia naujo prezidento.“

Abu politikai prieš juos išrenkant kandidatais į viceprezidentus nebuvo gerai žinomi Amerikoje nacionaliniu mastu, tad šie debatai buvo gera proga su jais susipažinti tiems amerikiečiams, kurie mažiau seka naujienas ir abiejų partijų mitingus. J. D. Vance’as savo atsakymais ne kartą pasinaudojo proga švelninti savo arba D. Trumpo anksčiau sakytas teiginius apie abortus, sveikatos apsaugą ar 2020 m. rinkimų rezultatus (D. Trumpas aiškina, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti, dabar abu su J. D. Vance’u nuo atsakymo išsisuko). Tačiau abejojama, ar kandidatų į viceprezidentus debatai gali smarkiai paveikti net ir iki šiol neapsisprendusių rinkėjų nuomones, be to, šiuos debatus galėjo stebėti kur kas mažiau žiūrovų nei rugsėjo 10 d. vykusius K. Harris ir D. Trumpo debatus.

2024 10 02 05:49
Spausdinti