Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


BALTARUSIJA
Nobelio taikos premijos laureatas A. Bialiackis stojo prieš Baltarusijos teismą
BNS
Paulius Peleckis/BNS
Alesiui Beliackiui skirta neofreska.

Įkalintas Nobelio taikos premijos laureatas Alesis Bialiackis ketvirtadienį Minske stojo prieš teismą, kuris, jo šalininkų nuomone, yra bandymas susidoroti su jo įkurta pagrindine šalies teisių gynimo grupe „Viasna“.

„Viasna“ socialiniuose tinkluose teigė, kad teismo posėdžio pradžioje Minsko teismo salėje kaltinamųjų būryje buvo matyti A. Bialiackis ir jo bendražygiai Valiancinas Stefanovičius bei Uladzis Labkovičius.

A. Bialiackis buvo įkalintas po 2020 metais vykusių masinių demonstracijų prieš režimą, kurios kilo po to, kai autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka pasiskelbė laimėjęs rinkimus, kuriuos tarptautinė bendruomenė laiko suklastotais.

Padedamas Rusijos vadovo Vladimiro Putino, A. Lukašenka susidorojo su opozicijos judėjimu, įkalindamas savo kritikus arba priversdamas juos pasitraukti į tremtį.

Kaip pažymi nepriklausomas baltarusių portalas „Naša Niva“, A. Bialiackis, V. Stefanovičius ir U. Labkovičius su teisėja Maryna Zapasnik kalba baltarusiškai.

Žmogaus teisių aktyvistai pateikė prašymus, kad teismo procesas vyktų baltarusių kalba arba suteikti vertėją, bet teisėja jų nepatenkino.

Specialiu režimu teisiamas ir Zmitras Salaujovas, kuriam pasisekė išvykti į užsienį. Pastarojo interesams teisme atstovauja tyrimo paskirtas advokatas.

Prasidėjus didelio atgarsio sulaukusiam „Viasna“ teismo procesui, Minskas taip pat planuoja pradėti procesus nepriklausomų žurnalistų bei tremtyje gyvenančios opozicijos veikėjos Sviatlanos Cichanouskajos atžvilgiu.

A. Bialiackis, V. Stefanovičius ir U. Labkovičius sulaikyti nuo 2021-ųjų liepos.

Iš pradžių jie buvo apkaltinti mokesčių vengimu.

Lapkritį „Viasna“ sakė, kad teisių gynėjai dabar kaltinami kontrabandos būdu į Baltarusiją įvežę „didelę grynųjų pinigų sumą“, kuria esą buvo finansuojama opozicijos veikla.

Jiems gresia 7–12 metų kalėjimo bausmės.

Kiti teismai

Pirmadienį prieš teismą stos keli didžiausio Baltarusijoje nepriklausomo naujienų portalo „Tut.by“ darbuotojai, įskaitant vyriausiąją redaktorę Maryną Zolotavą.

Jiems pateikti keli kaltinimai, įskaitant mokesčių vengimą ir „nesantaikos kurstymą“.

2021-aisiais ši žiniasklaidos priemonė buvo pripažinta „ekstremistine“.

Vakariniame Gardino mieste į teisiamųjų suolą sausio 16-ąją sės 49-erių žurnalistas ir Baltarusijos lenkų bendruomenės aktyvistas Andrzejus Poczobutas.

Pasak „Viasna“, jis buvo sulaikytas 2021-ųjų kovą ir apkaltintas neapykantos kurstymu bei „raginimais imtis veiksmų, kuriais siekiama pakenkti Baltarusijos nacionaliniam saugumui“.

Jei bus pripažintas kaltu, jam gresia iki 12 metų kalėjimo.

Tuo metu S. Cichanouskaja už akių bus teisiama sausio 17 dieną.

40-metei gresia daugybė kaltinimų, įskaitant kaltinimus valstybės išdavyste, sąmokslu užgrobti valdžią antikonstituciniu būdu ir ekstremistinės organizacijos kūrimu bei vadovavimu jai.

2020 metų rugpjūtį Baltarusijoje paskelbus, kad rinkimus vėl laimėjo nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis autoritarinis prezidentas A. Lukašenka, šalyje kilo masiniai protestai.

Opozicija ir Vakarų šalys šių rinkimų nepripažįsta laisvais bei teisingais.

Baltarusijos valdžia į opozicijos demonstracijas sureagavo itin griežtomis priemonėmis: milicija sulaikė dešimtis tūkstančių žmonių, tūkstančiai protestuotojų teigė patyrę jėgos struktūrų pareigūnų smurtą. Svarbiausi opozicijos veikėjai buvo įkalinti arba priversti palikti šalį, nepriklausomų žiniasklaidos priemonių redakcijos apieškotos, o jų žurnalistai – areštuoti.

S. Cichanouskaja, tuo metu buvusi politikos naujokė, rinkimuose susigrūmė su A. Lukašenka, užsiregistravusi kandidate vietoje savo vyro.

Dabar ji Baltarusijos opozicijai vadovauja iš Lietuvos, o jos vyras Siarhejus Cichanouskis atlieka 18 metų įkalinimo bausmę. Kaltinimus jam jo šalininkai vadina politiškai motyvuotais.

„Viasna“ duomenimis, gruodžio 31 dieną Baltarusijoje buvo 1 448 politiniai kaliniai.

2023 01 05 10:54
Spausdinti