Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
Odesos uostas nukentėjo nuo kombinuotos Rusijos atakos
BNS
Facebook
Nukentėjo Odesos jūrų uosto terminalas.

Prieš Ukrainos pietinį Odesos uostamiestį naktį buvo surengta kombinuota Rusijos raketų ir dronų ataka, padariusi žalos uosto infrastruktūrai, pirmadienį pranešė Ukrainos kariuomenė.

Rusija vėl užpuolė šalies pietus, pranešė Pietų Ukrainos gynybos pajėgos per „Telegram“.

Nuo liepos, kai Maskva pasitraukė iš tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms sudaryto susitarimo, pagal kurį buvo leista per Juodąją jūrą saugiai gabenti ukrainietiškus grūdus, Rusija suintensyvino išpuolius prieš Ukrainos grūdų eksporto infrastruktūrą pietiniuose Odesos ir Mykolajivo regionuose.

Ukrainos pietinės karinės vadovybės atstovė Natalia Humeniuk sakė, kad Rusija akivaizdžiai išbando oro gynybos tankį.

„Jie supranta, kad uosto infrastruktūra yra mūsų regiono prioritetas ir kad ji yra patikimai apsaugota. Tačiau būtent todėl šios nakties išpuolis buvo masinis ir įvykdytas kombinuotomis priemonėmis“, – teigė ji „Telegram“.

Pietų Ukrainos gynybos pajėgos pranešė, kad Rusija į Odesą nukreipė 19 dronų ir 2 viršgarsines raketas „Onyx“ bei paleido 12 raketų „Kalibr“. Teigiama, kad visi bepiločiai orlaiviai „Shahed“ ir 11 raketų „Kalibr“ buvo numušti.

Tačiau priduriama, kad Odesos uosto infrastruktūra patyrė didelę žalą.

„Onyx“ raketos sunaikino grūdų sandėlius. Tačiau žmonės nenukentėjo“, – sakoma kariuomenės pranešime. Nurodoma, kad dėl krintančių nuolaužų Odesos priemiestyje buvo apgadinti ir užsidegė sandėliai bei privatus namas.

N. Humeniuk sakė, kad vienas iš nukentėjusių grūdų sandėlių buvo tuščias. Nepaisant to, jos teigimu, atakos prieš su grūdų sandoriu susijusią infrastruktūrą yra Rusijos prioritetas.

Odesos srities gubernatorius Olehas Kiperis per „Telegram“ pranešė, kad Odesoje viena moteris per sprogimo bangą buvo sužeista skeveldrų ir gydoma ligoninėje.

Grūdų siuntos

Ukraina išbando naują Juodosios jūros maršrutą, kuriuo išvengiama tarptautinių vandenų ir naudojamasi NATO narių Bulgarijos bei Rumunijos kontroliuojamais vandenimis.

Pastaruoju metu šiuo laikinuoju koridoriumi buvo pasinaudota du kartus, kai Turkiją pasiekė dvi pirmosios grūdų siuntos.

Rusija ir Ukraina yra dvi didelės žemės ūkio galybės, kurių tiekimas yra labai svarbus pasaulio apsirūpinimo maistu saugumui.

Maskvos įsiveržimas į kaimyninę šalį praėjusių metų vasarį ir po jo sekusios tarptautinės sankcijos destabilizavo pasaulinį tiekimą ir rinkas.

Be minėtojo išpuolio, su Rusijos atakomis taip pat susidūrė Ukrainos pietinis Chersono regionas. Jo gubernatorius Oleksandras Prokudinas sakė, kad per smūgius, kurie buvo nukreipti į netoliese esančias Olhivkos ir Lvovės gyvenvietes, nukentėjo švietimo įstaiga.

„Informacija apie aukas ir sunaikinimo mastą tikslinama“, – sakė jis „Telegram“.

Ukrainos vidurio rytuose esančios Dnipropetrovsko srities gubernatorius Serhijus Lysakas sakė, kad nukritusio drono nuolaužos sukėlė gaisrą šalies prezidento Volodymyro Zelenskio gimtajame mieste Kryvyj Rihe esančioje pramonės įmonėje.

Jis pridūrė, kad Pokrovskos ir Myrivskos bendruomenės buvo apšaudytos sunkiąja artilerija, tačiau aukų ar sužeistųjų, anot gubernatoriaus, nebuvo.

Du numušti dronai Rusijoje

Tuo tarpu Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad jos oro gynyba sunaikino keturis bepiločius orlaivius virš Juodosios jūros šiaurės vakarų dalies ir 2014 metais Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio.

Pranešime teigiama, kad du dronai buvo numušti Kurske ir Brianske – dviejuose su Ukraina besiribojančiuose regionuose.

Kursko srities gubernatorius Romanas Starovoitas sakė, kad centriniame rajone dėl Ukrainos dronų atakos buvo apgadinti keli namai ir administracinio pastato stogas. Pranešimų apie aukas negauta.

Briansko srities gubernatorius Aleksandras Bogomazas nurodė, kad regione aukų ir žalos nėra.

2023 09 25 10:21
Spausdinti