Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SUDANAS
Oficialiai prasidedant savaitę truksiančioms paliauboms Sudane ir toliau vyksta mūšiai
BNS
Scanpix
Sudanas.

Liudininkai Sudano sostinėje pranešė apie susirėmimus ir oro antskrydžius, praėjus kelioms minutėms po to, kai pirmadienio vakarą įsigaliojo savaitę truksiančios humanitarinės paliaubos, o po šaudymo ir sprogimų, kurie visą dieną drebino Chartumą, vis dar tvyrojo dūmų kvapas.

Liudininkai pranešė apie mūšius Chartumo šiaurėje ir oro antskrydžius sostinės rytuose netrukus po 21 val. 45 min. (22 val. 45 min. Lietuvos laiku), kai turėjo įsigalioti paliaubos.

Visas anksčiau paskelbtas paliaubas kariaujantys generolai pažeidė, tačiau Jungtinės Valstijos ir Saudo Arabija, kurios tarpininkavo sudarant susitarimą, teigė, kad šios paliaubos yra kitokios, nes jas „pasirašė šalys“ ir jas palaikys „ugnies nutraukimo stebėsenos mechanizmas“.

Vienas liudininkas iš Chartumo pietuose esančio miesto pranešė, kad prieš pat įsigaliojant paliauboms buvo surengtas oro antskrydis, po kurio įsivyravo tyla.

Daugiau nei penkias savaites trunkančio karo metu oro antskrydžiai ir apšaudymas paprastai nurimdavo naktimis.

Anksčiau pirmadienį sostinės gyventojai, nerimaujantys dėl paliaubų, per kurias galėtų susisiekti su įstrigusiais giminaičiais, pabėgti į saugią vietą ar gauti humanitarinę pagalbą, teigė, kad mažai kas rodo, jog kovotojai ruošiasi padaryti pertrauką, ir 37 dieną iš eilės pranešė apie oro antskrydžius ir priešlėktuvinę ugnį.

„Naikintuvai bombarduoja mūsų rajoną“, – likus kelioms valandoms iki paliaubų įsigaliojimo naujienų agentūrai AFP sakė Chartumo gyventojas Mahmoudas Salah el-Dinas.

Sudane kilo chaosas, kai balandžio 15-ąją prasidėjo kariuomenės vado Abdel Fattaho al Burhano ir jo buvusio pavaduotojo, sukarintoms greitojo palaikymo pajėgoms (RSF) vadovaujančio Mohamedo Hamdano Daglo pajėgų susirėmimai.

Remiantis JAV paskelbtu septynių puslapių susitarimu, kariaujančios šalys per dvi dienas iki pirmadienio vakaro, kai jis įsigalios, turėjo apie jį „informuoti savo pajėgas“ ir „nurodyti joms laikytis“.

Tačiau Jungtinių Tautų misijos vadovas Volkeris Perthesas JT Saugumo Tarybai pareiškė, kad „kovos ir karinių pajėgų judėjimas tęsiasi ir šiandien, nepaisant abiejų pusių įsipareigojimo nesiekti karinio pranašumo iki paliaubų įsigaliojimo“.

Nors vyriausybinės pajėgos kontroliuoja dangų, Chartumo centre, kur gatvėse veikia RSF, jos turi nedaug karių.

„Nematėme jokių ženklų, kad greitosios palaikymo pajėgos ruošiasi pasitraukti iš gatvių“, – sakė Chartumo gyventojas M. Salah el-Dinas.

Per penkias savaites trukusį smurtą, kuris ir taip skurdžią šalį įstūmė į dar didesnę humanitarinę krizę, žuvo apie 1 000 žmonių.

Daugiau nei milijonas žmonių, įskaitant daugiau nei 250 000 pabėgėlių, buvo priversti palikti savo namus, o tai kelia nerimą dėl stabilumo regione.

„Visi esame alkani“

Likus kelioms valandoms iki paliaubų pradžios M. H. Daglo socialinėje žiniasklaidoje paskelbė balso žinutę, kurioje atkreipė dėmesį į pranešimus apie jo pajėgų pažeidimus, įskaitant besaikį plėšikavimą, išpuolius prieš civilius gyventojus ir bažnyčias, dėl kurių jis kaltino „perversmo sąmokslininkus“ kariuomenėje.

Savo kovotojams jis sakė: „Arba pergalė, arba kankinystė, ir pergalė bus mūsų“.

Saugumo Taryboje A. F. Burhanui lojalus Sudano atstovas kaltino RSF dėl panašių pažeidimų.

Nepaisant anksčiau pažeistų paliaubų, civiliai gyventojai puoselėjo viltį, kad artėjančios paliaubos išsilaikys ir atsiras galimybė suteikti be galo reikalingą pagalbą, kad būtų papildytos mažėjančios maisto, vaistų ir kitų būtiniausių prekių atsargos.

„Visi esame alkani, vaikai, pagyvenę žmonės, visi kenčia nuo šio karo. Mes nebeturime vandens“, – naujienų agentūrai AFP sakė Chartumo gyventoja Souad al-Fateh, prašydama abiejų pusių susitarti.

JT teigė, kad humanitarinės pagalbos reikia daugiau nei pusei gyventojų, t. y. 25 mln. žmonių.

„Nutraukus ugnį bus galima atstatyti vandentiekį ir pagaliau galėsiu lankytis pas gydytoją, nes turėčiau reguliariai lankytis pas gydytoją dėl diabeto ir aukšto kraujospūdžio“, – AFP sakė Khaledas Salehas, vienas iš Chartumo seserinio miesto Omdurmano gyventojų.

Kitiems, kaip Thurayai Mohammed iš Pietų Chartumo, tai būtų galimybė pabėgti, nes „Chartumas nebėra tinkama vieta gyventi. Viskas sunaikinta.“

Medikai ne kartą yra sakę, kad sveikatos priežiūros sistema, kuri jau ir prieš karą buvo silpna, artėja prie žlugimo ribos Chartume ir kitur, ypač vakariniame Darfūro regione.

Abejonės

JT pranešė, kad Vakarų Darfūro sostinėje Geneinoje žuvo šimtai civilių gyventojų, o savo kalboje Saugumo Tarybai V. Perthesas įspėjo, kad „didėjanti konflikto etnizacija gali jį išplėsti ir pratęsti, o tai turės pasekmių visam regionui“.

Gydytojų sąjungos duomenimis, praėjusią savaitę Pietų Darfūro sostinėje Nijaloje per intensyvius mūšius žuvo 28 žmonės.

Othmanas al Zeinas, parduotuvės Nijalos turgavietėje, kuri ne kartą buvo užpulta ir apiplėšta, savininkas, sakė AFP, kad „jei paliaubos išsilaikys“, jis paliks miestą.

„Nors abejoju, ar tai bus įgyvendinta visame Sudane“, – sakė jis.

A. F. Burhanas ir M. H. Daglo 2021 metų spalį kartu įvykdė perversmą, kuris sužlugdė trapų perėjimą prie civilinio valdymo, pradėtą po buvusio autokrato Omaro al Bashiro (Omaro Baširo) nuvertimo 2019 metais.

Vėliau tarp jų kilo kova dėl valdžios, taip pat ir dėl RSF integravimo į reguliariąją kariuomenę.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministerijos valstybės ministras Andrew Mitchellas naujienų agentūrai AFP Ženevoje sakė, kad „labai svarbu, jog paliaubos būtų veiksmingos ir ilgalaikės, o mes grįžtume į politinį kelią.“

2023 05 23 09:41
Spausdinti