Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


ARTIMIEJI RYTAI
Okupuotame Vakarų Krante Izraelio karių ginklai krypsta į palestiniečius
BNS
Scanpix
Izraelio kariai Vakarų Krante.

Izraelio pajėgos sekmadienį per reidą pražudė du palestiniečius, įskaitant ginkluotos grupuotės narį, o trečias buvo nukautas patikros punkte per naujausią smurto protrūkį okupuotame Vakarų Krante, pranešė palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, po Izraelio kariuomenės reido Tulkaremo pabėgėlių stovykloje Vakarų Kranto šiaurėje, du 19 ir 36 metų vyrai mirė nuo šautinių žaizdų.

Palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso partijos „Fatah“ ginkluotas sparnas „Al Aksos kankinių brigados“ nurodė, kad 36-erių vyras buvo vietos vadas.

Jo brolis taip pat vadino jį „pasipriešinimo dalyviu“.

Šie asmenys žuvo didėjant tarptautiniam susirūpinimui dėl neramumų okupuotame Vakarų Krante, kilusių po spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio Izraelio pietuose, o žydų valstybei pradėjus puolimą Gazos Ruože.

Sekmadienį Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis padėtį Vakarų Krante apibūdino kaip pasiekusią aukščiausią tašką ir įspėjo apie galimas pasekmes.

Palestiniečių Raudonojo pusmėnulio teigimu, per Izraelio karinę operaciją stovykloje buvo sužeisti dar mažiausiai penki žmonės.

Izraelio kariuomenė nurodė, kad jos pajėgos buvo atvykusios sulaikyti „ieškomo aukšto rango įtariamojo“, kuris, kaip manoma, buvo susijęs su išpuoliais prieš žydų valstybės pajėgas ir „asmenų, kurie įtariami bendradarbiavę su Izraelio saugumo pajėgomis, nužudymu Tulkareme“.

Kariuomenės pareiškime priduriama, kad reido metu nukautas įtariamasis, o vėliau stovyklos gyventojai pradėjo šaudyti ir mėtyti sprogstamuosius užtaisus į Izraelio saugumo pajėgas.

Pasak kariuomenės, per susišaudymą buvo sunkiai sužeistas žydų valstybės pasienio policijos pareigūnas. Jis šiuo metu gydomas ligoninėje.

Vėliau kariuomenė pranešė, kad netoli Nabluso nušovė įtariamąjį, kuris išlipęs iš automobilio artinosi prie karių.

„Nepaisant to, kad kariai šaukė įtariamąjį ir nesulaukė jokio atsako, įtariamasis atkakliai artėjo prie jų, todėl kariai ėmėsi veiksmų ir jį neutralizavo“, – sakoma pareiškime.

„Fatah“ teigė, kad saugumo pareigūnas „buvo šaltakraujiškai nužudytas“ Beit Furiko patikros poste už Nabluso, esančio maždaug už 35 km į rytus nuo Tulkaremo.

Nuo praėjusių metų spalio mėnesio išpuolio Izraelio kariuomenė suintensyvino beveik kasdieninius reidus okupuotame Vakarų Krante.

Ji teigia, kad šiais reidais siekiama išardyti palestiniečių kovotojų grupuotes, tokias kaip „Hamas“.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, nuo spalio 7-osios okupuotame Vakarų Krante Izraelio pajėgos arba naujakuriai nužudė mažiausiai 399 palestiniečius.

Penktadienį Izraelio kariuomenė pranešė, kad nuo karo Gazos Ruože pradžios jos kariai okupuotame Vakarų Krante sulaikė daugiau kaip 3,1 tūkst. palestiniečių, įskaitant 1 350 „Hamas“ narių.

Per 1967 metų Šešių dienų karą Izraelis užėmė Vakarų Krantą, Gazos Ruožą ir Rytų Jeruzalę – teritorijas, kuriose palestiniečiai nori įkurti savo valstybę.

2024 02 19 08:56
Spausdinti