Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


ARTIMŲJŲ RYTŲ KONFLIKTAS
Palestiniečių vyriausybė traukiasi
ELTA
Scanpix
Izrealio kariai Gazoje.

Gazos Ruože tęsiantis kovoms, palestiniečių ministras pirmininkas Mohammadas Shtayyeh pirmadienį paskelbė apie savo vyriausybės, kuri valdo dalį okupuoto Vakarų Kranto, atsistatydinimą.

„Ponui prezidentui (Mahmudui Abbasui) teikiu vyriausybės atsistatydinimo prašymą“, – pareiškė M. Shtayyeh ir pridūrė, kad toks žingsnis žengiamas „įvykių, susijusių su agresija prieš Gazos Ruožą ir eskalavimu Vakarų Krante ir Jeruzalėje“, akivaizdoje.

„Kitas etapas ir jo iššūkiai reikalauja naujų vyriausybės ir politinių priemonių, kuriomis būtų atsižvelgta į naują realybę Gazos Ruože“, – nurodė premjeras.

M. Shtayyeh paragino pasiekti konsensusą tarp palestiniečių ir „išplėsti (Palestinos) savivaldos valdymą visoje Palestinos žemėje“.

Tuo metu Izraelio kariuomenė pasiūlė planą, kaip evakuoti civilius iš „kovų zonų“ Gazos Ruože, pirmadienį paskelbė premjero Benjamino Netanyahu biuras. Prieš tai B. Netanyahu pareiškė, kad sausumos invazija į palestiniečių teritorijos pietinį Rafos miestą būtina.

Užsienio vyriausybės ir pagalbos organizacijos ne kartą pareiškė nuogąstavimus, kad įsiveržimas į Rafą pareikalaus masinių civilių aukų. Daugiau nei 1,4 mln. palestiniečių, dauguma perkeltų iš kitur, susitelkė paskutiniame Izraelio sausumos kariuomenės dar nepaliestame Gazos Ruožo mieste. Per šį miestą taip pat atvyksta itin reikalinga pagalba, gabenama per kaimyninį Egiptą.

Izraelio kariuomenė „pateikė Karo kabinetui planą, kaip evakuoti gyventojus iš Gazos Ruožo kovos zonų, ir būsimą operatyvinį planą“, pirmadienį sakoma B. Netayahu biuro pareiškime hebrajų kalba. Jame nepateikta jokių detalių, kaip ir kur bus perkelti civiliai gyventojai.

Šis pranešimas paskelbtas po Egipto, Kataro ir JAV „ekspertų“ susitikimo Dohoje, pokalbiuose dalyvavo ir Izraelio bei „Hamas“ atstovai, pranešė su valstybe susijusi Egipto žiniasklaida. Tai naujausios pastangos užtikrinti paliaubas prieš musulmonams šventą ramadano mėnesį.

Izraelio sąjungininkės Jungtinės Valstijos teigė, kad vykstančios tarpininkavimo pastangos padėjo pasiekti „supratimą“ dėl paliaubų ir įkaitų paleidimo, o „Hamas“ šaltinis sakė, kad grupuotė reikalavo išvesti Izraelio pajėgas. Tačiau B. Netanyahu, atmetęs reikalavimą pasitraukti kaip „apgaulingą“, sakė, jog sausumos operacija Rafoje padės Izraeliui per kelias savaites pasiekti „visišką pergalę“ prieš „Hamas“. Šios teroristinės palestiniečių grupuotės spalio 7 d. surengtas išpuolis sukėlė karą.

„Tai turi būti padaryta, nes mūsų tikslas yra visiška pergalė, ir ji jau arti – po kelių mėnesių, savaičių, kai tik pradėsime operaciją“, - sekmadienį interviu CBS sakė B. Netanyahu.

2024 02 26 11:34
Spausdinti