Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


APLINKOS TARŠA
Pasaulinė CO2 emisija 2021-aisiais pasiekė rekordines apimtis
BNS
Scanpix
Pekinas.

Pasaulinė anglies dvideginio emisija 2021-aisiais, palyginti su ankstesniais metais, išaugo 6 proc. ir pasiekė rekordines apimtis – 36,3 mlrd. tonų, pranešė Tarptautinė energetikos agentūra (TEA).

Jos ataskaitoje pažymima, kad pagrindinė to priežastis – atsigavęs akmens anglies naudojimas, kuris sudarė daugiau kaip 40 proc. išmestų teršalų – 15,3 mlrd. tonų. Tai – taip pat istorinis rekordas, 0,2 mlrd. tonų didesnis už ankstesnįį, 2014 metais užfiksuotą.

Užpernai COVID-19 pandemija sukėlė elektros energijos paklausos nuosmukį, dėl kurio CO2 emisija pasaulyje sumenko 5,2 procento.

„Tačiau nuo to laiko pasaulis patyrė itin spartų ekonomikos atsigavimą dėl precedento neturinčių fiskalinių ir monetarinių skatinimo priemonių bei spartaus, nors ir netolygaus vakcinavimo. Energijos paklausos atsigavimas pernai nepalankių gamtinių ir energetikos rinkos sąlygų fone paskatino deginti daugiau anglių, nepaisant energijos iš atsinaujinančių išteklių gamybos itin spartaus augimo“, – teigiama TEA ataskaitoje.

CO2 emisijų augimas praėjusiais metais buvo užfiksuotas beveik visuose pasaulio regionuose, o pokyčiai svyravo nuo mažiau nei 1 proc. (Japonijoje) iki daugiau kaip 10 proc. (Brazilijoje ir Indijoje). Kinijoje teršalų išmetimas į atmosferą augo 5 proc., o JAV ir ES – apie 7 procentus.

Kinijos anglies dvideginio emisija pernai viršijo 11,9 mlrd. tonų, o tai sudarė trečdalį viso pasaulinio kiekio, konstatavo TEA.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 16 11:42
Spausdinti