Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


BALTARUSIJA
Pateikti nauji įrodymai apie Baltarusijos vyriausybės nusikaltimus prieš Ukrainos vaikus
ELTA
Twitter
Aliaksandras Lukašenka.

Baltarusijos opozicijos atstovas Pavelas Latuška perdavė Ukrainos valdžiai papildomų įrodymų, kad Aliaksandro Lukašenkos režimas Baltarusijoje pažeidė Ukrainos vaikų teises.

Tai sakoma Ukrainos ombudsmeno tarnybos pranešime, paskelbtame po jos atstovo Oleksandro Kononenkos susitikimo su Baltarusijos Jungtinio pereinamojo laikotarpio kabineto vadovo pavaduotoju P. Latuška.

„Per susitikimą buvo aptarti Baltarusijos valdžios institucijų padaryti Ukrainos vaikų teisių pažeidimai ir dalyvavimas juos deportuojant. P. Latuška pateikė papildomų Baltarusijos valdžios įvykdytų karo nusikaltimų įrodymų“, – sakoma pranešime. Šalys susitarė toliau bendradarbiauti siekiant išsamiau atskleisti Baltarusijos dalyvavimą nusikalstamoje veikloje, kurią Rusijos Federacija vykdo Ukrainos teritorijoje.

P. Latuškos teigimu, ne visi iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Baltarusijos vasaros stovyklas išvežti vaikai grįžo namo.

Gegužės pabaigoje per „Ukrinform“ surengtą spaudos konferenciją apie Baltarusijos vaidmenį neteisėtai išvežant vaikus iš Ukrainos P. Latuška sakė, kad mažiausiai 2150 vaikų iš laikinai okupuotų Ukrainos teritorijų buvo priverstinai išvežti į Baltarusiją, ten jiems buvo peršami antiukrainietiški pasakojimai ir rašistinė ideologija.

Liepos 18 d. Europos Parlamento nariai kreipėsi į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą (TBT) Hagoje, kad jis išduotų A. Lukašenkos arešto orderį. Europos Parlamento užsienio reikalų komiteto patvirtintame dokumente teigiama, kad Baltarusija atsakinga už Ukrainai padarytą žalą ir jos teritorijoje įvykdytus nusikaltimus. Europarlamentarai taip pat pabrėžė A. Lukašenkos režimo vaidmenį neteisėtai deportuojant Ukrainos vaikus.

Kovo 17 d. TBT išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Rusijos vaiko teisių komisarės Marijos Lvovos-Belovos arešto orderius. Abu įtariami neteisėtomis vaikų deportacijomis iš okupuotų Ukrainos teritorijų. Taip pat liepą Baltarusijos Raudonojo Kryžiaus vadovas prisipažino prisidėjęs prie vaikų iš Ukrainos išvežimo.

2023 08 02 10:36
Spausdinti