Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PRANCŪZIJA
Per riaušes Prancūzijoje sužeista virš 100 policijos pareigūnų
ELTA
Scanpix
Paryžius per gegužės 1-osios riaušes.

Prancūzijoje gegužės 1-ąją šimtai tūkstančių žmonių išėjo į gatves, protestuodami prieš prezidento Emmanuelio Macrono pensijų reformą. Kai kur neišvengta smarkių riaušių. Paryžiuje ir kituose didmiesčiuose būta sulaikytųjų ir sužeistųjų, policija panaudojo ašarines dujas. Demonstrantai padeginėjo automobilius ir šiukšliadėžes, daužė bankų ir parduotuvių langų stiklus.

Visoje šalyje sulaikytas 291 protestuotojas. Sužeisti 108 policijos pareigūnai, vakare pranešė vidaus reikalų ministras Géraldas Darmaninas. Tačiau duomenys esą dar nėra galutiniai.

Profsąjungos organizavo per 300 mitingų. Institucijų duomenimis, visoje šalyje protestavo 782 000 žmonių, 112 000 jų – vien tik Paryžiuje. Anot profsąjungų, į gatves išėjo 2,3 mln. protestuotojų.

Pasak ministro, didžioji dauguma demonstracijų praėjo taikiai. Tačiau pirmiausiai Paryžiuje, Lione ir Nante pareigūnams teko tramdyti smurtaujančius riaušininkus. Paryžiuje vienas policininkas nukentėjo sunkiai. Jis patyrė nudegimus, kai į jį pataikė Molotovo kokteilis.

E. Macrono vyriausybės inicijuota pensijų reforma jau priimta, tačiau profsąjungos ir dalis opozicijos protestuoja toliau, kad užkirstų kelią jos įgyvendinimui nuo rugsėjo 1 d.

Pastarąjį kartą protestai prieš pensijų reformą visoje šalyje vyko prieš dvi savaites. Žmonių nepasitenkinimą kelia ne tik tai, kad pensinis amžius padidintas nuo 62 iki 64 metų, bet ir tai, kad reforma priimta be balsavimo parlamente, pasinaudojant specialia išimtimi.

Dabar klausimas yra, ar demonstracijos gegužės 1-ąją bus paskutinieji dideli protestai prieš pensijų reformą. Jau prieš tai protestų dalyvių skaičius mažėjo. Be to, yra požymių, kad skyla bendras profsąjungų frontas.

2023 05 02 11:13
Spausdinti