Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


REPRESIJOS RUSIJOJE
Per žingsnį nuo laisvės: prieš pat A. Navalno mirtį beveik susitarta dėl jo mainų
BNS
ELTA
Scanpix
Aleksejus Navalnas.

Vis daugiau naujų detalių aiškėja dėl Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno numarinimo. Jo komanda pirmadienį pareiškė, kad susitarimas dėl apsikeitimo kaliniais, įskaitant A. Navalną, buvo beveik pasiektas prieš jo mirtį.

47 metų A. Navalnas – garsiausias prezidento Vladimiro Putino kritikas – mirė vasario 16-ąją, praleidęs trejus metus už grotų dėl kaltinimų, kuriuos nepriklausomos teisių gynimo grupės ir Vakarų šalys pasmerkė kaip kerštą už opoziciją Kremliui.

A. Navalno ilgametė bendražygė Marija Pevčich nurodė, kad Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui „buvo pasiūlyta iškeisti Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) karininką ir žudiką Vadimą Krasikovą, kuris atlieka bausmę už žmogžudystę Berlyne, į du Amerikos piliečius ir Aleksejų Navalną“.

„Gavau patvirtinimą, kad derybos vyko ir buvo [pasiekusios] baigiamąjį etapą“, – sakė ji.

Maskva, Vašingtonas ir Berlynas dėl to derėjosi dvejus metus.

„A. Navalnas turėjo būti paleistas artimiausiomis dienomis“, – pridūrė M. Pevčich.

Vokietijos vyriausybės atstovė spaudai per eilinę trumpąją spaudos konferenciją atsisakė šiuos teiginius pakomentuoti.

V. Krasikovas Vokietijoje atlieka laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę už 2019 metais viename Berlyno parke įvykdytą čečėnų separatistų vado Zelimchano Changošvilio nužudymą, kurį, Vokietijos pareigūnų teigimu, užsakė Rusijos žvalgybos tarnybos.

Vašingtonas kaltina Maskvą, kad ši savavališkai sulaiko JAV piliečius ir naudoja juos kaip derybų kozirius, siekdama užsitikrinti Jungtinėse Valstijose įkalintų rusų paleidimą.

Tarp Rusijoje sulaikytų JAV piliečių yra buvęs JAV jūrų pėstininkas Paulas Whelanas ir amerikiečių leidinio „The Wall Street Journal“ žurnalistas Evanas Gershkovichas. Abu jie kaltinami šnipinėjimu.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pareiškė, kad Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui tenka atsakomybė dėl A. Navalno mirties.

„Aš, kaip ir daugelis kitų, manau, kad jį nužudė režimas“, – sakė O. Scholzas pirmadienį Berlyne dpa redakcijos konferencijoje. Rusija esą yra diktatūra, „jo mirtis yra diktatūros pasekmė“.

Sunku pasakyti, ar A. Navalno mirtis susilpnins ar sustiprins opoziciją, sakė O. Scholzas. „Bet kokiu atveju yra aišku, kad visiems, kurie yra opozicijoje, reikia turėti labai daug drąsos“, – kalbėjo jis. – (...) Tuo pat metu matome, kad Rusijos prezidentas ir visi, kurie jį politiškai remia, labai bijo“. Tai esą matyti iš to, kad vienintelis opozicijos remiamas kandidatas į prezidentus buvo pašalintas iš rinkimų.

2024 02 26 15:26
Spausdinti