Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PASAULIS 2024
Persitempusi supervalstybė: ar Ukrainos ir Izraelio krizėmis užsiėmusios JAV gali apginti Taivaną?
Antonas La Guardia
The Economist

Įžengęs į Baltuosius rūmus Joe Bidenas visų pirma stengėsi užmegzti „stabilius, nuspėjamus santykius“ su Rusija, užbaigti nesiliaujančius JAV karus Artimuosiuose Rytuose, taip pat susitelkti į vidaus ekonomiką ir konkurenciją su Kinija.

Išėjo visai kitaip. Rusija įsiveržė į Ukrainą, o „Hamas“ užpuolė Izraelį. JAV nepaliko draugų nelaimėje, bet ar tokioje situacijoje jos vis dar pajėgios ginti Taivaną?

Strategai nerimauja, kad šį dešimtmetį Ramiojo vandenyno regione atsivėrė vadinamasis pažeidžiamumo langas, nes Kinijos pajėgos stiprėja, o JAV investicijos į naują ginkluotę duos vaisių tik ketvirtajame dešimtmetyje. Artėjant 2027-iesiems susirūpinimas dėl šio atotrūkio tik stiprės, nes Kinijos vadovas Xi Jinpingas iškėlė tikslą iki tų metų parengti Liaudies išlaisvinimo armiją invazijai į Taivaną, jei vis dėlto nutartų griebtis tokio žingsnio. Tačiau tai, ar kils karas, priklauso ne tik nuo karinių jėgų pusiausvyros. Daug ką lems politika. O kadangi 2024 m. ir JAV, ir Taivane vyks rinkimai, pavojingas laikotarpis gali prasidėti visai netrukus.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 01 12 06:45
Spausdinti