Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


NUTEKINTOS PASLAPTYS
Pietų Korėja teigia, kad didelė dalis nutekintų JAV žvalgybos dokumentų yra suklastoti
BNS
Freepik

Pietų Korėja antradienį pareiškė, kad didelė dalis nutekintų JAV žvalgybos dokumentų, rodančių Seulo susirūpinimą dėl ginklų tiekimo Ukrainai, yra suklastoti.

Šie dokumentai – dalis didesnio informacijos nutekėjimo, kurį Pentagonas pavadino itin rimtu pavojumi nacionaliniam saugumui. Be to, tai sukėlė Vašingtonui nemenką diplomatinį galvos skausmą, dokumentams, regis, rodant, kad JAV šnipinėja artimas sąjungininkes, įskaitant Pietų Korėją ir Izraelį.

Teigiama, kad kai kuriuose dokumentuose užfiksuotas aukščiausių Pietų Korėjos nacionalinio saugumo pareigūnų susirūpinimas, jog jų šalyje pagaminti ginklai ir šaudmenys gali būti naudojami Ukrainoje, taip pažeidžiant Seulo politiką nepardavinėti ginklų kariaujančioms šalims.

Antradienį Pietų Korėjos gynybos ministras ir JAV gynybos sekretorius pokalbio metu sutarė, kad „didelė dalis dokumentų buvo suklastoti“, teigiama prezidento kanceliarijos Seule išplatintame pranešime.

Jau bent kelias savaites dešimtys dokumentų nuotraukų plinta socialiniuose tinkluose ir susirašinėjimo platformose, tokiose kaip „Twitter“, „Telegram“ ir „Discord“.

Pentagonas pareiškė, kad šiuo metu stengiasi nustatyti dokumentų autentiškumą ir nurodė, kad bent vienas iš jų buvo suklastotas.

Nepaisant to, JAV pareigūnai yra įsitikinę, kad daugelis šių dokumentų yra tikri.

JAV pareigūnai buvo priversti nuraminti sąjungininkus, pavyzdžiui, Pietų Korėją, kurį nuo praėjusių metų, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, jai teikė nekovinę ir humanitarinę pagalbą.

Vis dėlto Seulas nuo seno laikosi politikos, draudžiančios tiekti ginklus šalims, kur vyksta aktyvus karinis konfliktas, o tai, anot jo, neleidžia tiesiogiai tiekti ginklų Ukrainą.

Paviešinus tariamas aukščiausių nacionalinio saugumo pareigūnų diskusijas apie Ukrainą, Pietų Korėjoje pasipylė kritikos dėl jautrių objektų, įskaitant prezidentūrą, pažeidžiamumo.

Pietų Korėjos prezidento Yoon Suk-yeolo biuras antradienį atkirto, kad turi „geležinį saugumą“ ir kad kaltinimai dėl pasiklausymo yra beprasmis melas.

Planuojama, kad vėliau šį mėnesį Yoon Suk-yeolas su valstybiniu vizitu lankysis Jungtinėse Valstijose.

2023 04 11 16:00
Spausdinti