Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PIETRYČIŲ AZIJA
Pirmą kartą buvęs Taivano prezidentas išvyko į Kiniją
ELTA
Scanpix
Ma Ying-jeou kalbasi su žurnalistais prieš išvykdamas į Kiniją.

Buvęs Taivano prezidentas Ma Ying-jeou pirmadienį išvyko į Kiniją 12 dienų kelionės. Jis yra pirmasis iš buvusių ir esamų Taivano lyderių, vykstantis į Kiniją, nepripažįstančią savarankiškai valdomos salos nepriklausomybės.

Kelionė surengta didėjant įtampai tarp Kinijos ir Taivano. Sekmadienį Hondūras nutraukė santykius su Taivanu ir užmezgė diplomatinius ryšius su Kinija. Diplomatinė nesėkmė įvyko likus kelioms dienoms iki kovo 29 d. prasidėsiančio Taivano prezidentės Tsai Ing-wen vizito į Gvatemalą ir Belizą.

Taivano prezidentės atstovė Olivia Lin pirmadienį paragino Pekiną priimti Ma Ying-jeou kaip buvusį valstybės vadovą, laikantis tarptautinio diplomatinio etiketo.

Prieš išvykdamas 73 metų Ma Ying-jeou iš opozicinės Kinijos nacionalistų partijos sakė, kad per pirmąją kelionę į žemyninę Kiniją nori pagerbti savo protėvius ir organizuoti studentų mainus. „Tikiuosi, kad jaunuolių mainai padės pagerinti santykius ir greičiau įneš į juos taiką“, –Taojuano tarptautiniame oro uoste žurnalistams sakė Ma Ying-jeou.

Nepriklausomybę palaikanti Demokratinė pažangos partija kritikavo kelionę, jos atstovė pirmadienį sakė, jog Kinijos nacionalistų partija ignoruoja tai, kad Kinija siekia užgniaužti Taivaną. Kai kurios kitos opozicinės partijos taip pat ragino Ma Ying-jeou atšaukti kelionę.

Nuo 2016 m., kai prezidentė Tsai Ing-wen pradėjo eiti pareigas, devynios buvusios Taivano sąjungininkės perėjo į Kinijos pusę, iš ekonominių paskatų užmezgusios diplomatinius ryšius su Pekinu. Kinija nutraukė ryšius su Taivano vadovybe 2016 m. birželį, po mėnesio, kai Tsai Ing-wen pradėjo eiti pareigas.

2008–2016 m. vadovaujant Ma Ying-jeou Kinijos ir Taivano santykiai buvo gana sklandūs. 2015 m. pabaigoje Ma Ying-jeou Singapūre susitiko su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu.

Ma Ying-jeou delegacija, kurią sudaro buvę vyriausybės pareigūnai ir universiteto studentai, lankysis keliuose Kinijos miestuose, įskaitant Šanchajų, Nankiną, Uhaną, Čangšą ir Čongčingą, bet planų vykti į Pekiną nėra.

2023 03 27 12:35
Spausdinti