Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 8 d.


PASAULIS 2024
Pirmoji dama: Meksika pirmą kartą prezidente išrinks moterį
Sarah Birke
Scanpix
Po AMLO.

2024 m. birželio 2 d. vyksiantys Meksikos rinkimai įeis į istoriją. Rinkėjų sąrašuose dar nėra buvę tiek rinkėjų, kaip ir nėra buvę tiek daug postų, dėl kurių galima varžytis.

Meksikiečiai rinks naują prezidentą, visus 628 dvejų Kongreso rūmų narius, taip pat devynis valstijų gubernatorius, daugybę vietos įstatymų leidėjų ir kitų vietos pareigūnų. Reikės užpildyti apie 20 tūkst. postų. Ir beveik garantuotai aukščiausias pareigas pirmą kartą gaus moteris: tiek valdančioji partija „Morena“, tiek pagrindinė opozicijos koalicija prezidento rinkimuose iškėlė moteris.

Nepaisant šių rinkimų reikšmės demokratijai, jie vyksta sudėtingomis sąlygomis. Nesantaiką sėjančios prezidento Andréso Manuelio Lópezo Obradoro kalbos ir demokratinių normų ardymas pridarė žalos. Jis siekė apriboti Nacionalinės rinkimų komisijos įgaliojimus. Nors skurdas dėl jo politikos susitraukė, vaizdas nėra vienareikšmiškas. Socialinėmis išmokomis dažnai buvo siekiama užsitikrinti balsus ir jam vadovaujant sumažėjo prieigą prie sveikatos paslaugų turinčių žmonių skaičius. Užfiksuotų žmogžudysčių skaičius, nors lieka stulbinamai aukštas ir siekia apie 30 tūkst. per metus, šiek tiek smuktelėjo, bet gerokai padaugėjo (apie 9,5 tūkst. per metus) dingimo atvejų (daugiausia žmogžudysčių, kai nerastas kūnas).

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 01 09 13:30
Spausdinti