Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
Pirmuose JAV prezidentiniuose debatuose – silpnas J. Bideno pasirodymas
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
Pirmieji prezidentiniai debatai Atlantoje.

Birželio 27 d. vakarą Atlantoje (Džordžijoje) vyko pirmieji kandidatų į JAV prezidentus Joe Bideno ir Donaldo Trumpo debatai prieš 2024 m. prezidento rinkimus. Per 90 minučių trukusius JAV kanalo CNN debatus abu kandidatai negailėjo vienas kitam aštrių žodžių, o tarp karštų temų buvo imigracija, ekonomika ir grėsmė demokratijai.

Respublikonų kandidatas D. Trumpas ne kartą vengė tiesiai atsakyti į dviejų CNN vedėjų Jake'o Tapperio ir Danos Bash klausimus, abiejų kandidatų informacija ne visada buvo teisinga. D. Trumpas debatuose pripažino, kad bet kokie bandymai paneigti rinkimų rezultatus yra „nepriimtini“, ir pripažins „laisvų ir teisingų“ rinkimų rezultatus.

Dabartinis prezidentas, demokratų kandidatas J. Bidenas ne kartą strigo ir ieškojo žodžių, jį kartais būdavo sunku suprasti. Kandidatui, kuriam svarbu įrodyti amerikiečiams, kad jis, būdamas 81-ų, vis dar išlaiko šviesų protą, šįvakar tai daryti buvo sunku, nors J. Bidenas debatuose ir priminė, kad D. Trumpas tėra trejais metais jaunesnis.

Debatus stebėję analitikai ir Demokratijų partijos nariai JAV žiniasklaidoje po jų išreikšė susirūpinimą dėl silpnų J. Bideno argumentų svarbiausiais klausimais (pavyzdžiui, abortų) ir sunkumų kalbant, o D. Trumpas net ir visiškai melaginingus argumentus gebėjo pristatyti kur kas tvirčiau.

Tai anksčiausiai vykę prezidentiniai debatai JAV istorijoje – dažniausiai jie prasideda rudenį.

Ekonomika

Abu kandidatai kaltino vienas kitą dėl JAV pastaruosius dvejus metus siautusios infliacijos, kuri pernai vasarą pasiekė aukščiausią tašką – 9 proc., po to pamažu traukėsi ir birželį siekė 3,3 proc. Anot J. Bideno, D. Trumpas jam paliko prastai suvaldytą pandemiją ir „laisvu kritimu“ smingančią ekonomiką, 15 proc. siekiantį nedarbą.

„Turėjome geriausią ekonomiką šalies istorijoje, ir tada mums smogė COVID-19“, – teisinosi D. Trumpas. Jis pabrėžė, kad jo kadencijos metu buvo sumažinti mokesčiai ir reguliacijos verslui, dėl to ekonomika esą augo, tačiau tikrąjį to poveikį pajausti sutrukė pandemija. Tačiau laurus dėl vėliau pasirodžiusių rezultatų, anot D. Trumpo, susišlavė J. Bidenas.

„Jo ekonomika apdovanojo turtinguosius“, – atšovė J. Bidenas.

Užsienio politika

Paklaustas, ar D. Trumpas sutiktų su dabartinėmis Rusijos vadovo Vladimiro Putino sąlygomis dėl taikos (jei Rusija galėtų pasilikti visas šiuo metu okupuotas Ukrainos teritorijas), respublikonų kandidatas iš pradžių bandė išsisukti nuo klausimo teigdamas, kad, jei jis būtų buvęs prezidentu, Rusija niekada nebūtų įsiveržusi į Ukrainą, ir J. Bideno daug kritikos sulaukęs JAV karių atitraukimas iš Afganistano 2021 m. paskatino V. Putiną.

Tačiau paskui D. Bash grįžus prie klausimo, D. Trumpas sakė, kad su tokiomis V. Putino sąlygomis nesutiktų, tačiau karas, kuris niekada nė neturėjo prasidėti, turi būti užbaigtas kaip galima greičiau, ir JAV už jį moka gerokai per daug. „Kiekvieną kartą, kai [Ukrainos prezidentas Volodymyras – IQ past.] Zelenskis apsilanko JAV, išvažiuoja su 60 mlrd. dolerių. Aš šitą kartą išspręsčiau iki savo inauguracijos sausį“, – žadėjo D. Trumpas.

Jis taip pat kaltino Europos valstybes neprisidedant prie Ukrainos apginklavimo tiek, kiek JAV, ir kad JAV moka „beveik 100 proc.“ kainos. Esą JAV nuo Europos skiria vandenynas, tačiau valstybės, kurios yra labiau suinteresuotos Ukrainos pergale, neprisiima atitinkamos naštos.

J. Bidenas priminė, kad D. Trumpas grasina patraukti Ameriką iš NATO, nors „mūsų stiprybė yra mūsų sąjungininkai“. Anot prezidento, jei Vakarai dabar nusileis Rusijai, „karo nusikaltėlis“ V. Putinas nesustos Ukrainoje ir veršis toliau į Europą.

Kalbėdamas apie nepavykusį jo paties pristatytą Izraelio ir „Hamas“ paliaubų planą J. Bidenas teisinosi, kad jam pritarė visos šalys, ir tik „Hamas“ vis dar nori tęsti šį karą, o JAV išlieka labiausiai Izraelį remiančia valstybe. D. Trumpo teigimu, „Izraeliui reikia leisti užbaigti darbą“.

Abortai

Dar vienas svarbus šių rinkimų klausimas – abortai ir jų draudimas. D. Trumpas pripažino savo kadencijos metu į Aukščiausiąjį Teismą paskyręs tris respublikonus teisėjus, kurie vėliau panaikino „Roe prieš Wade’ą“ bylos sprendimą ir sugrąžino teisę valstijoms pačioms spręsti dėl abortų draudimo. Tačiau, anot D. Trumpo, „to norėjo visi“. „Valstijos dabar tą kontroliuoja, tai žmonių valia“, – teigė jis ir pridūrė, kad tokį žingsnį norėjo žengti ne vienas prezidentas dar iki jo, tačiau tik jis tai padarė, o demokratai esą nužudytų vaisių devintą nėštumo mėnesį (J. Bidenas šiuos žodžius paneigė: „Mes nepalaikome vėlyvo aborto“).

J. Bidenas kvietė pagalvoti, kas nutiks, jei D. Trumpo prezidentavimo metu respublikonų valdomas Kongresas priimtų dar griežtesnių įstatymų. Pats J. Bidenas teigė, kad tokius įstatymus vetuotų, tačiau D. Trumpas veikiausiai ne.

Imigracija

Paklaustas dėl imigracijos, J. Bidenas priminė, kad jis Kongrese bandė prastumti imigracijos įstatymą, kurį stabdė patys respublikonai, tačiau dabar jo administracijai pavyko jį priimti ir padėtis pietinėse valstijose yra kontroliuojama.

Tačiau D. Trumpas teigė, kad JAV buvo „saugiausia šalis“ ir ją tereikėjo tokią išlaikyti, tačiau J. Bidenui to padaryti nepavyko – „jis nusprendė atverti šią šalį teroristams“. Paklaustas, ar jis iš tiesų deportuotų visus JAV esančius nelegalius imigrantus, net jei jie čia turi šeimas ir darbus, D. Trumpas teigė, kad „turime išvaryti šiuos žmones iš šalies ir turime tai padaryti greitai“.

Kiti klausimai

Debatuose buvo užduota ir socialinės politikos – sveikatos ir socialinės apsaugos bei vaikų priežiūros – klausimų, taip pat paliestos rasinės segregacijos temos (kodėl juodaodžiai vis dar susiduria su sisteminiu rasizmu), D. Trumpo veiksmai kurstant 2021 m. sausio 6 d. maištą, jo baudžiamieji kaltinimai Niujorko finansinių dokumentų klastojimo byloje, klimato kaitos politika ir kt.

„Mano atpildas bus sėkmė, aš paversiu šią šalį sėkminga, – žadėjo D. Trumpas. – Ką J. Bidenas kalba apie teistą nusikaltėlį? Jo sūnus yra teistas nusikaltėlis.“ (J. Bideno sūnus Hunteris birželį buvo pripažintas kaltu dėl neteisėto ginklo įsigijimo 2018 m.).

„Ar esate girdėję nors vieną prezidentą, kuris grasina atpildu?“ – vėliau klausimu atsakė J. Bidenas.

2024 06 28 05:56
Spausdinti