Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


AZIJA
Po protestų Kinija kalba apie griežtos COVID-19 politikos švelninimą
BNS
Scanpix
Pekinas.

Kinijos vyriausioji pandemijos valdymo pareigūnė ir keli miestai pranešė, kad gali būti sušvelninta griežta nulinės COVID-19 tolerancijos strategija po visoje šalyje vykusių protestų, kuriuose buvo reikalaujama nutraukti užsidarymus ir suteikti daugiau politinės laisvės.

Pasipiktinimas dėl Kinijos nulinio COVIDo politikos, pagal kurią masiškai uždaromi, nuolat tikrinami ir karantinuojami net ir neužsikrėtę žmonės, sukėlė protestus didžiuosiuose miestuose, įskaitant Pekiną, Šanchajų ir Guangdžou.

Tačiau nors po demonstracijų valdžia paragino imtis susidorojimo, ji taip pat užsiminė, kad gali būti sušvelninta griežta kovos su virusu strategija.

Trečiadienį Nacionalinėje sveikatos komisijoje kalbėdama vicepremjerė Sun Chunlan sakė, kad omikron atmaina silpnėja, o skiepijimo rodikliai gerėja, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Sun Chunlan – centrinė Pekino atsako į pandemiją figūra – teigė, kad ši „nauja situacija“ reikalauja „naujų užduočių“.

Naujausiose pastabose ji neužsiminė apie nulinio COVIDo politiką, leisdama suprasti, kad ekonomiką ir kasdienį gyvenimą sutrikdęs metodas netrukus gali būti sušvelnintas.

Šie komentarai buvo išsakyti Kinijos sostinei pareiškus, kad ji sumažins kasdienio testavimo reikalavimus, kurie yra varginanti gyvenimo pagal nulinio COVIDo principą dalis.

Pagyvenę žmonės, dirbantys namuose, nuotoliniu būdu besimokantys studentai ir jų mokytojai bei kiti asmenys, kurie nedažnai išeina iš namų, dabar atleidžiami nuo kasdienių testų, trečiadienį sakė Pekino savivaldybės vyriausybės atstovas Xu Hejianas.

Tačiau sostinės gyventojai, norėdami patekti į viešąsias vietas, pavyzdžiui, kavines, restoranus ir prekybos centrus, vis dar privalo turėti neigiamą COVID-19 testą, atliktą 48 valandų laikotarpyje.

Ketvirtadienį valstybinio dienraščio „Southern Metropolis Daily“ pranešime teigiama, kad Pekino ir Guangdžou vietos pareigūnai planuoja leisti kai kuriems asmenims su teigiamu koronaviruso testu karantinuotis namuose, o ne valstybinėse įstaigose.

Vėliau pranešimas buvo ištrintas, o į naujienų agentūros AFP prašymus patvirtinti informaciją tų miestų vietos valdžios institucijose nebuvo atsakyta.

2022 12 01 12:12
Spausdinti