Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ŠIAURĖS KORĖJOS BRANDUOLINIS GINKLAVIMASIS
Po Šiaurės Korėjos didžiausios balistinės raketos paleidimo Kim Jong Unas įspėja JAV
BNS
Scanpix
Pchenjano balistinės raketos paleidimas.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas, prižiūrėjęs galingiausios Pchenjano balistinės raketos paleidimą, pažadėjo spartinti savo šalies branduolinį ginklavimąsi ir įspėjo Vašingtoną nepriimti klaidingo sprendimo, antradienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Tarpžemyninės balistinės raketos (ICBM) „Hwasong-18“ bandymas buvo atliktas pirmadienį, kitą dieną po to, kai atominis amerikiečių povandeninis laivas „USS Missouri“ atplaukė į Pusaną Pietų Korėjoje, ir po Vašingtono bei Seulo įspėjimo, kad Pchenjano branduolinė ataka reikštų Kim Jong Uno režimo pabaigą.

JAV, Pietų Korėja ir Japonija antradienį aktyvavo sistemą, skirtą realiu laiku dalytis duomenimis apie Šiaurės Korėjos raketų paleidimus. Ši sistema yra dėl augančios Pchenjano branduolinės grėsmės stiprinamo bendradarbiavimo saugumo srityje dalis.

Kim Jong Unas sakė, kad raketos, galinčios pasiekti JAV krantus, paleidimas yra „aiškus signalas priešiškoms jėgoms“, parodęs Pchenjano galimybes tam atvejui, jei JAV padarytų „blogą sprendimą prieš jį“, paskelbė Šiaurės Korėjos oficialioji naujienų agentūra KCNA.

„ICBM „Hwasongpho-18“ paleidimo bandymas buvo surengtas kaip svarbus karinis veiksmas siekiant aiškiai parodyti priešams KLDR (Šiaurės Korėjos) branduolinių strateginių pajėgų triuškinamą atoveikio valią ir neprilygstamą jėgą“, – sakoma KCNA pranešime apie pirmadienio paleidimą.

Šiaurės Korėjos lyderis taip pat iškėlė „naujų svarbių tikslų dėl KLDR branduolinių strateginių pajėgų plėtros“, nurodoma pranešime.

Paskelbtos nuotraukos rodo, kad Kim Jong Unas paleidžiant raketą dalyvavo su savo nepilnamete dukra, vilkėjusia rožinius kailinukus.

„Hwasong-18“ – didžiausia raketa Šiaurės Korėjos arsenale – nuskriejo kiek daugiau nei 1 tūkst. km, buvo pasiekusi maždaug 6 tūkst. km aukštį ir pademonstravo ICBM junginio kovinius pajėgumus, nurodė KCNA.

Pietų Korėjos teigimu, Šiaurės Korėja paleido ICBM, varomą kietuoju kuru, todėl šią raketą lengviau transportuoti ir galima greičiau paleisti nei varomą skystuoju kuru.

Tai jau trečias kartas, kai Pchenjanas išbandė kietuoju kuru varomą ICBM. Ankstesni paleidimai surengti balandį ir liepą. Analitikai sako, kad tai rodo nuolatines pastangas tobulinti šią technologiją.

Japonijos gynybos ministerija nurodė, kad Pchenjano pirmadienio rytą paleistos ICBM potencialus veikimo nuotolis gali būti daugiau kaip 15 tūkst. kilometrų ir galėtų aprėpti visą JAV teritoriją.

2023 12 19 10:14
Spausdinti