Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JAV, RUSIJA IR UKRAINA
Po termino „karas“ panaudojimo JAV prašo V. Putino ir toliau „pripažinti tikrovę“
BNS
Scanpix
Vladimiras Putinas.

Jungtinės Valstijos penktadienį pašaipiai paragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną pripažinti tikrovę ir išvesti karius iš Ukrainos po to, kai jis pagaliau pavadino konfliktą „karu“.

Nuo to laiko, kai V. Putinas vasarį įsakė pradėti invaziją, Rusija oficialiai kalba apie „specialiąją karinę operaciją“ ir įvedė įstatymą, kuriuo kriminalizuojama tai, ką valdžios institucijos vadina klaidinančia terminologija.

Tačiau ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje šalies lyderis pats pavartojo žodį „karas“, sakydamas, kad tikisi kuo greičiau jį užbaigti.

„Nuo vasario 24 dienos Jungtinės Valstijos ir visas likęs pasaulis žinojo, kad Putino „specialioji karinė operacija“ yra neišprovokuotas ir nepagrįstas karas prieš Ukrainą. Pagaliau, po 300 dienų, Putinas pavadino karą tuo, kuo jis yra“, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai.

„Sekančiame žingsnyje pripažįstant tikrovę raginame jį užbaigti šį karą išvedant savo pajėgas iš Ukrainos“, – pridūrė jis.

Valstybės departamentas pareiškė, kad, kad ir kokia būtų V. Putino terminologija, „Rusijos agresija prieš suverenią kaimynę sukėlė mirtį, destrukciją ir privertė gyventojus palikti namus“.

„Ukrainos žmonės neabejotinai neranda paguodos dėl to, kad Putinas pareiškė tai, kas akivaizdu, kaip ir dešimtys tūkstančių rusų šeimų, kurių giminaičiai žuvo kovodami Putino kare“, – sakoma pareiškime.

Anksčiau šį mėnesį Rusijos teismas pagal naująjį įstatymą nuteisė Kremliaus kritiką Ilją Jašiną aštuoneriems su puse metų kalėjimo už „melagingą informaciją“ apie karą.

I. Jašinas kalbėjo apie „žudynes“ Bučos mieste netoli Ukrainos sostinės Kyjivo, kur atsitraukus Rusijos pajėgoms buvo aptikti kulkų suvarpyti civiliais drabužiais vilkinčių ukrainiečių kūnai su surištomis už nugaros rankomis.

Invaziją kritikuojantis opozicijos įstatymų leidėjas Nikita Juferevas penktadienį pareiškė, kad sieks imtis teisinių veiksmų prieš V. Putiną už „melagienų“ skleidimą dėl termino „karas“ panaudojimo.

2022 12 24 09:17
Spausdinti