Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


LENKIJOS DEMOKRATIJA
Porinkiminė suirutė Lenkijoje tęsiasi: prezidentūroje slapstosi nuteisti politikai
BNS
Scanpix
Protestuotojai palaiko M. Kaminskį ir jo pavaduotoją M. Wasiką.

Buvęs Lenkijos vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis ir jo pavaduotojas Maciejus Wasikas antradienį išvengė sulaikymo pabėgę į šalies prezidentūrą, taip išryškindami suirutę po to, kai po pernykščių rinkimų valdžią perėmė centristų koalicija.

Po aštuonerius metus trukusio partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) valdymo gruodį į valdžią šioje ES ir NATO narėje atėjo liberali ministro pirmininko Donaldo Tusko vyriausybė.

Nuo to laiko naujoji vyriausybė keliais klausimais susipriešino su ankstesnės administracijos sąjungininku Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda.

Per naujausią epizodą du deputatai pabėgo į prezidento rezidenciją, kad po teismo nuosprendžio išvengtų sulaikymo.

„Tai beprecedentė situacija, – kalbėjo D. Tuskas. – Nuteistieji, kuriuos policija turėtų nugabenti į izoliacijos vietą, pasirenka kitą izoliacijos vietą, tikriausiai patogesnę [...] – prezidento rūmus.“

Gruodį apeliacinis teismas nusprendė, kad abu jie turėtų dvejus metus kalėti už tai, kad viršijo savo įgaliojimus. Byla buvo iškelta 2007 metais, kai M. Kaminskis dirbo slaptųjų tarnybų koordinatoriumi PiS vyriausybėje.

Pirmadienio vakarą teismas išdavė jų arešto orderį.

Abu vyrai neigia jiems pateiktus kaltinimus ir remiasi 2015 metais A. Dudos jiems suteikta malone. Tačiau Lenkijos Aukščiausiasis Teismas šią malonę panaikino.

Abu vyrai buvo išrinkti parlamento nariais per spalį vykusius rinkimus, po kurių PiS turėjo perduoti valdžią centristų koalicijai. Tačiau penktadienį žemųjų parlamento rūmų pirmininkas pareiškė, kad jų įgaliojimai panaikinti.

M. Kaminskis ir M. Wasikas, kuriuos palaiko PiS, A. Duda ir kai kurie PiS sąjungininkai teismų sistemoje, atsisako pripažinti pastarąjį žingsnį.

Antradienį, kai policija atvyko į jų namus jų sulaikyti, abu vyrai per ceremoniją prezidento rūmuose pasirodė šalia A. Dudos.

„Mes nesislapstome, esame čia su prezidentu, žinome, kad policija yra susirinkusi prie prezidento biuro, norėdama mus sulaikyti“, – vėliau tą pačią dieną prezidentūros kieme žurnalistams sakė M. Kaminskis. Šalia jo buvo M. Wasikas.

„Jei atsidursime kalėjime, būsime politiniai kaliniai“, – pasakė jis prieš jiems grįžtant į vidų.

D. Tuskas savo ruožtu pareiškė, jog nebus panaudota jokia jėga, kad vyrai būtų išvaryti iš prezidentūros, tačiau apkaltino aštuonerius metus Lenkiją valdžiusią politinę stovyklą šalyje sukėlus, jo žodžiais, precedento neturintį teisminį chaosą.

2024 01 10 10:10
Spausdinti