Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PASAULIS
PPO paskelbė apie Ukrainos prašymą spręsti ginčą dėl grūdų su ES šalimis
ELTA
Scanpix
Asociatyvi nuotr.

Pasaulio prekybos organizacija (PPO) ketvirtadienį paskelbė apie Ukrainos prašymą pradėti ginčų sprendimo procedūrą po to, kai Lenkija, Vengrija ir Slovakija uždraudė importuoti tam tikrus Ukrainos žemės ūkio produktus.

Agentūra „Bloomberg“ rašo, kad Ukrainos prašymas dėl konsultacijų yra pirmasis oficialus žingsnis ilgame PPO ginčų sprendimo procese ir gali virsti pirmąja PPO byla, kurioje Ukraina veiks kaip ieškovė prieš ES nares.

Ukraina teigia, kad draudimai pažeidžia įvairias PPO susitarimo dėl žemės ūkio ir Bendrojo susitarimo dėl tarifų ir prekybos (GATT) nuostatas.

Pastarosiomis savaitėmis Ukraina ir Lenkija nesutarė dėl žemės ūkio produktų importo draudimo.

Visos trys šalys turi 60 dienų pradėti konsultacijas su Ukraina. Jei tai nepadės išspręsti problemos, Kyjivas gali pareikalauti, kad būtų sudaryta PPO komisija jai nagrinėti.

Dėl PPO ginčų sprendimo sistemos perkrovos bylos nagrinėjimas gali užtrukti kelerius metus. Net jei Ukraina ginčą laimės, kitos trys šalys gali vetuoti sprendimą, apskųsdamos jį PPO apeliacinei institucijai.

„Ukrinform“ primena, kad 2023 metų gegužę Europos Komisija uždraudė kviečių, kukurūzų, rapsų ir saulėgrąžų importą iš Ukrainos į Bulgariją, Vengriją, Lenkiją, Slovakiją ir Rumuniją šių šalių reikalavimu. Birželio 5 dieną draudimas buvo pratęstas iki 2023 metų rugsėjo 15-osios.

Rugsėjo 15 dieną EK paskelbė, kad ES nepratęs laikinų apribojimų Ukrainos grūdams. Po to Lenkija, Vengrija ir Slovakija paskelbė apie savo sprendimus blokuoti Ukrainos žemės ūkio produktų importą ir sustabdė dalyvavimą EK globojamoje Koordinavimo platformoje, įsteigtoje šiam klausimui spręsti.

Rugsėjo 18 dieną Ukrainos vicepremjerė ir ekonomikos ministrė Julija Svyrydenko pranešė, kad Ukraina kreipėsi į PPO dėl konsultacijų su Slovakija, Lenkija ir Vengrija.

Ukrainos ministras pirmininkas Denisas Šmyhalis pareiškė, kad Ukraina apribos importą iš Lenkijos ir Vengrijos, jei šios šalys nepanaikins grūdų embargo.

Trečiadienį Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis įspėjo, kad jei Ukrainos valdžios institucijos didins įtampą ginče dėl grūdų, Lenkija įves embargą kitiems žemės ūkio produktams iš Ukrainos, taip pat uždraus lenkiškų daržovių importą į Ukrainą.

2023 09 22 12:30
Spausdinti