Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 6 d.


KINIJA
Prasidėjo Kinijos komunistų partijos kongresas
BNS
Scanpix
Xi Jinpingas.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, sekmadienį pradėdamas kas penkerius metus vykstantį suvažiavimą, kuriame tūkstančiai delegatų turi patvirtinti jo siekį valdyti istorinę trečiąją kadenciją, pasveikino savo Komunistų partijos „nulinio COVIDo“ politiką ir kovą su korupcija.

Ant scenos užlipusį Xi Jinpingą audringais plojimais pasveikino maždaug 2 300 dalyvių, susirinkusių į renginį Pekino Didžiojoje liaudies salėje.

Maždaug valandą ir 40 min. trukusioje įžanginėje kalboje Xi Jinpingas gyrė įvairias savo valdymo politikos kryptis ir sakė, kad suvažiavimas vyksta šaliai „lemiamu momentu“.

Prezidentas kaip dideliu pasiekimu džiaugėsi partijos besitęsiančiomis pastangomis išnaikinti COVID-19 įvedant griežtų apribojimų, kurie, vis dėlto, verčia šlubuoti šalies ekonomiką.

Jis teigė, kad šis metodas „maksimaliai apsaugojo žmonių saugą ir sveikatą“.

Xi Jinpingas taip pat pabrėžė, kad jo kova su korupcija vyksta sėkmingai. Tūkstančiai žmonių buvo įkalinti, o kritikai teigia, kad prisidengiant kova su kyšininkavimu susidorojama su kitaminčiais ir žmonėmis, nepritariančiais jo valdymui.

Kinijos lyderis sakė, kad kovos su korupcija kampanija pašalino „rimtus užslėptus pavojus“ Komunistų partijoje, kariuomenėje ir valstybėje.

„Kova su korupcija pasiekė triuškinamą pergalę ir buvo visapusiškai konsoliduota“, – sakė jis.

Savo kalbos pradžioje Xi Jinpingas taip pat daug dėmesio skyrė dviem opiausiems Kinijos saugumo ir suvereniteto klausimams, susijusiems su Honkongu, kuriame buvo numalšinti demokratiniai protestai, ir Taivanu.

Jis gyrė perėjimą nuo „chaoso prie valdymo“ Honkonge, o jo pažadas „niekada neįsipareigoti atsisakyti jėgos naudojimo“ prieš savarankišką Taivano salą sulaukė audringų plojimų.

Kalboje, kurioje daugiausia dėmesio skyrė vidaus klausimams, Xi Jinpingas sakė delegatams, kad Kinija „aktyviai dalyvaus pasauliniame klimato kaitos valdyme“.

Be to, Xi Jinpingas pakartojo, kad Kinija nepritaria „šaltojo karo mentalitetui“ tarptautinėje diplomatijoje, tačiau neužsiminė apie pašlijusius santykius su Jungtinėmis Valstijomis.

„Kinija... ryžtingai priešinasi visoms hegemonijos ir galios politikos formoms, Šaltojo karo mentalitetui, kišimuisi į kitų šalių vidaus politiką ir dvigubiems standartams“, – sakė jis.

Rusijos sukelto karo Ukrainoje savo kalboje jis nepaminėjo.

Beprecedentė trečioji kadencija

Jei viskas klostysis pagal planą, pasibaigus savaitę truksiančiam susitikimui 69 metų Xi Jinpingas bus patvirtintas partijos generaliniu sekretoriumi, taip įtvirtindamas savo, kaip galingiausio Kinijos lyderio nuo Mao Zedongo laikų, poziciją.

Jei Xi Jinpingas bus išrinktas partijos vadovu dar vienai penkerių metų kadencijai, kaip tikimasi, jis beveik neabejotinai bus išrinktas prezidentu kovą vyksiančiame kasmetiniame Kinijos nacionalinio liaudies kongreso posėdyje.

Tikėtina, kad aukščiausi partijos vadovai bus pristatyti spalio 23-iąją, kitą dieną po Kongreso uždarymo.

Sustyguotuose, dažniausiai už uždarų durų vykstančiuose rinkimuose delegatai rinks apie 200 partijos Centro komiteto narių. Pastarasis savo ruožtu išrinks 25 politinio biuro ir septynis politinio biuro nuolatinio komiteto narius.

Balsavimas dažniausiai tėra formalumas: politinio biuro ir jo nuolatinio komiteto sudėtis greičiausiai bus nuspręsta iš anksto.

Ruošiantis kongresui, sekmadienį anksti ryte Pekine budėjo gausios policijos pajėgos.

Į beveik tuščią Tiananmeno aikštę ir Didžiąją liaudies salę žurnalistus ir kitus dalyvius atvežė autobusai.

Prieš įeidami į salę, kurioje virš scenos, kur turi sėdėti aukščiausi vadovai, kabojo milžiniška kūjo ir pjautuvo emblema, dalyviai įveikė virtinę saugumo patikrų.

„Tegyvuoja didi, šlovinga ir teisinga Kinijos komunistų partija“, – skelbė vienas iš salėje pakabintų ryškiai raudonų plakatų.

Penktadienį Kinijos interneto cenzoriai pašalino praktiškai visas nuorodas į pranešimus apie Pekine įvykusį retą protestą, kai buvo smerkiami prezidentas Xi Jinpingas ir šalies politika dėl COVID-19.

Ketvirtadienį internete išplitusiuose vaizdo įrašuose ir nuotraukose matyti protestuotojas, ant vieno tilto Pekine išskleidžiantis du ranka nupieštus transparantus su kritika Komunistų partijos politikai.

2022 10 16 10:36
Spausdinti