Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


IRANAS
Prieš JAV ir Irano apsikeitimą kaliniais į Katarą pervestos įšaldytos lėšos
BNS
Unsplash
Irano vėliava.

Ilgai įšaldytos lėšos, iš viso 6 mlrd. dolerių (5,63 mlrd. eurų), buvo pervestos į Kataro banko sąskaitas, siekiant sudaryti sąlygas JAV ir Irano apsikeitimui kaliniais, pirmadienį pranešė šaltinis, susipažinęs su šiuo reikalu.

„Kataras pranešė Irano ir JAV pareigūnams, kad visi 6 mlrd. JAV dolerių buvo pervesti iš Šveicarijos į banko sąskaitas Katare“, – sakė šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Irano Užsienio reikalų ministerijos atstovas anksčiau pirmadienį sakė, kad Teheranas tikisi, jog apsikeitimas kaliniais su Jungtinėmis Valstijomis įvyks pirmadienį, kai gaus prieigą prie įšaldytų lėšų.

Pagal susitarimą, kurį anksčiau patvirtino Vašingtonas ir Teheranas, Iranas paleis penkis sulaikytus JAV piliečius. Teheranas nurodė, kad Vašingtonas taip pat paleis penkis iraniečius.

Tuo metu Irane stovi Kataro lėktuvas, kuriuo bus skraidinami sulaikyti JAV piliečiai, pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis.

„Kataro lėktuvas laukia Irane, kad į Dohą atgabentų penkis JAV piliečius ir du jų giminaičius“, – sakė informuotas šaltinis, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga.

JAV ir Iranas susitarė, kad lėšos kurias Pietų Korėja įšaldė dėl JAV sankcijų, bus pervesti į Kataro sąskaitas humanitariniams tikslams.

Mainai bus vykdomi per Persijos įlankos valstybę, kadangi Iranas ir JAV nepalaiko diplomatinių santykių.

Iranas turėjo gauti 6 mlrd. JAV dolerių iš naftos pardavimo Pietų Korėjai, bet ji įšaldė lėšas, kai tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas įvedė sankcijas Teheranui, ant žlugimo slenksčio atsidūrus svarbiam branduoliniam susitarimui.

Visi penki amerikiečiai, kuriuos Teheranas, nepripažįstantis dvigubos pilietybės, laiko savo šalies piliečiais, praėjusį mėnesį susitarus sudaryti sandorį buvo paleisti į namų areštą.

Kaltinimai šnipinėjimu

Tarp amerikiečių yra 2015 metais suimtas verslininkas Siamakas Namazi, kaltinamas šnipinėjimu. Jo šeima griežtai neigia šiuos kaltinimus.

Tarp šių asmenų taip pat yra aplinkosaugos specialistas Moradas Tahbazas, rizikos kapitalo investuotojas Emadas Sharqi ir dar du žmonės, kurie nenorėjo būti įvardyti.

Praėjusią savaitę Irano oficialioji naujienų agentūra IRNA atskleidė penkių kalinamų iraniečių tapatybes.

Tarp jų yra Reza Sarhangpouras ir Kambizas Attaras Kashani, abu kaltinami pažeidus JAV sankcijas Teheranui.

Anot Vašingtono pareigūnų, trečiasis kalinys Kavehas Lotfolahas Afrasiabi 2021 metais buvo sulaikytas savo namuose netoli Bostono ir apkaltintas esant iraniečių vyriausybės agentu.

Teigiama, kad į susitarimą įtraukti dar du asmenys – Mehrdadas Moeinas Ansari ir Aminas Hasanzadeh – yra susiję su Irano saugumo pajėgomis.

N. Kanani nurodė, kad du iš penkių paleidžiamų iraniečių grįš į šalį, o kiti du jų pačių prašymu liks JAV.

Jis pridūrė, kad penktasis iranietis išvyks į kitą valstybę.

Praėjusią savaitę Baltieji rūmai paneigė, kad Irano lėšų atblokavimas yra išpirka.

Prezidento Joe Bidenoadministracija tvirtino, kad Iranui bus leista pinigus naudoti tik maistui, vaistams ir kitoms humanitarinėms prekėms pirkti.

2023 09 18 13:35
Spausdinti