Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RUSIJOS AGRESIJA
Prieš Vakarų susitikimą dėl ginklų Ukrainai Rusija perspėja dėl 3-iojo pasaulinio karo
BNS
Scanpix
Sergejus Lavrovas.

Prieš antradienį įvyksiantį Jungtinių Valstijų ir sąjungininkių susitikimą dėl tolesnio ginkluotės siuntimo į karo draskomą Ukrainą Rusija įspėjo apie „realią“ Trečiojo pasaulinio karo grėsmę.

Maskvos įsiveržimas į kaimyninę šalį paskatino Vakarų šalių paramos bangą, dėl kurios į Ukrainą plūsta ginklai, padedantys kovoje su Rusijos kariais.

Tačiau Vakarų valstybės nenori aktyviau įsitraukti, nes baiminasi sukelti konfliktą su branduolinį ginklą turinčia Rusija.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, kalbėdamas su rusų naujienų agentūromis, perspėjo, kad Trečiojo pasaulinio karo pavojus „yra rimtas“, ir sukritikavo Kyjivo požiūrį į įstrigusias taikos derybas.

Interviu Rusijos naujienų agentūroms S. Lavrovas sakė: „Gera valia turi ribas. Jeigu ji nėra abipusė, tai nepadeda derybų procesui.“

„Tačiau mes ir toliau dalyvaujame derybose su [Ukrainos prezidento Volodymyro] Zelenskio deleguota komanda. Šie kontaktai tęsis“, – pridūrė jis.

Vis tik S. Lavrovas apkaltino buvusį aktorių V. Zelenskį „apsimetinėjant“, kad derasi.

„Jis geras aktorius, – teigė ministras. – Jei atidžiai pažiūrėtume ir atidžiai paskaitytume, ką jis sako, rastume tūkstantį prieštaravimų.“

Atsižvelgdamas į dabartinę įtampą, rusų diplomatijos vadovas pareiškė, kad Trečiojo pasaulinio karo pavojus yra „realus“.

„Tai realu, negalima to nuvertinti“, – kalbėjo S. Lavrovas.

Komentuodamas besitęsiantį karą Ukrainoje, jis sakė esąs įsitikinęs, kad „viskas, žinoma, baigsis susitarimo pasirašymu“.

„Tačiau šio susitarimo parametrus apibrėš karo veiksmų etapas, kuriame ši sutartis taps realybe“, – pridūrė ministras.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis jau ištisas savaites prašo Vakarų sąjungininkų sunkiosios ginkluotės, įskaitant artileriją ir naikintuvus, žadėdamas, kad jo kariuomenė, turėdama daugiau pajėgumų, galėtų pakeisti karo eigą.

Atrodo, kad dabar šie raginimai sulaukia atgarsio, nes virtinė NATO šalių, nepaisydamos Maskvos protestų, pažadėjo Kyjivui tiekti įvairią sunkiąją ginkluotę ir įrangą.

Per svarbų savaitgalio vizitą į Kyjivą Pentagono vadovas Lloydas Austinas ir valstybės sekretorius Antony Blinkenas susitiko su V. Zelenskiu ir pažadėjo 700 mln. dolerių vertės naują pagalbą Ukrainai.

„Pirmas žingsnis pergalės link yra tikėjimas, kad laimėti įmanoma. Taigi jie tiki, kad mes galime laimėti“, – žurnalistams sakė L. Austinas po abiejų sekretorių susitikimo su Ukrainos prezidentu.

Jungtinių Valstijų kvietimu antradienį Vokietijoje vyks 40 šalių aukšto lygio susitikimas saugumo klausimais, kuriame bus tariamasi dėl tolesnio ginklų tiekimo Ukrainai ir ilgalaikio šalies saugumo užtikrinimo pasibaigus karui.

Tarp pakviestųjų šalių yra ne tik JAV sąjungininkės Europoje, bet ir Australija bei Japonija, kurios baiminasi, kad Rusijos pergalė Ukrainoje taptų precedentu ir paskatintų Kinijos teritorines ambicijas.

Į svečių sąrašą taip pat įtrauktos Suomija ir Švedija – tradiciškai neutralios šalys, kurios po Rusijos invazijos į Ukrainą svarsto galimybę tapti NATO narėmis.

Tuo metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį ketina surengti derybas su Turkijos kolega Recepu Tayyipu Erdoganu, pranešė jo atstovas spaudai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 26 09:10
Spausdinti