Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
„Projektas 2025“: nauja D. Trumpo distopija?
IQ
Scanpix
D. Trumpo kampanijos suvenyrai.

Konservatyvus Vašingtone įsikūręs tyrimų centras „The Heritage Foundation“ pagrindines kitam JAV prezidentui siūlomas reformų idėjas sudėliojo į 900 puslapių siekiantį „Prezindentinio perėjimo projektą 2025“, arba „Projektą 2025“, kuris pristatytas pernai balandį. Jo turinys gąsdina ne tik liberalesnius amerikiečius, bet ir JAV užsienio partnerius.

„The Heritage Foundation“ yra vienas žinomiausių JAV tyrimų centrų, garsėjantis savo radikalia retorika ir tyrimų rezultatais, tad nenuostabu, kad jo siūlomomis idėjomis naudotųsi nebent buvęs prezidentas ir dabartinis respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas.

Tyrimų centrai dažnai dėlioja politikos programas ar teikia siūlymus aukštiems JAV valdžios pareigūnams, įskaitant ir esamus ar būsimus prezidentus. Prie šio projekto kūrimo prisidėjo šimtai konservatyvių ekspertų ir mokslininkų visose JAV. Anksčiau „The Heritage Foundation“ panašią strategiją pateikė ir 1980 m. tuomet išrinktam prezidentui Ronaldui Reaganui.

Kaip rašoma pačioje „Projekto 2025“ interneto svetainėje, „konservatoriams neužtenka tik laimėti rinkimų. Jei ketiname išgelbėti šalį iš radikalių kairiųjų gniaužtų, mums reikia ir valdančiosios darbotvarkės, ir tinkamų žmonių, kurie būtų pasirengę įgyvendinti šią darbotvarkę jau pirmąją kitos konservatyvios administracijos darbo dieną.“

D. Trumpas ne kartą kalbėdamas viešai yra referavęs į „Projekte 2025“ siūlomas idėjas ir išreiškė jam palaikymą, nors jo komanda teigė, kad išorės organizacijos nekalba už kandidatą. Tuo metu sunerimę Atstovų Rūmų demokratai birželio viduryje subūrė atsakomąją komandą, arba „Stop Projekto 2025 darbo grupę“, skirtą kovoti su projekto įsitvirtinimu politinėje darbotvarkėje, jei D. Trumpas iš tiesų lapkritį laimėtų rinkimus.

Pagrindiniai uždaviniai

Projektas savo išleistoje knygoje „Lyderystės mandatas“ remiasi keliais pagrindiniais uždaviniais: grąžinti šeimos kaip kertinio šalies pamato reikšmę; radikaliai pakeisti valstybinį aparatą ir pašalinti iš jo konservatyviai krypčiai prieštaraujančius pareigūnus; apginti valstybės sienas ir kontroliuoti imigraciją; užtikrinti kiekvieno asmens laisvę gyventi taip, kaip jis nori.

„Šiandien amerikietiška šeima yra ištikta krizės“, – rašoma „Lyderystės mandate“. Tačiau vietoj valstybės paramos siūloma stiprinti santuokos institutą ir visais įmanomais būdais apsunkinti skyrybas bei skatinti sutuoktinius išlaikyti šeimą. Iš įstatymų turėtų būti pašalinti ir terminai apie įvairovę, seksualinę orientaciją, lyties tapatybę, reprodukcinę sveikatą ir t. t.; „kritinė rasių teorija“ ir „lyties ideologija“ turėtų dingti iš valstybinių mokyklų, kaip ir tėvų bei medikų leidimai nustatyti vaiko lytį. Aršiai pasisakoma ir už negimusių vaisių apsaugą „taip stipriai, kaip tik įmanoma“, nors atvirai nesiūloma drausti abortų valstybiniu mastu.

Valstybės aparatą „Projektas 2025“ nori paversti beveik visiškai priklausomu nuo Baltųjų rūmų, jo kontrolę perleidžiant prezidentui – įskaitant ir Teisingumo departamentą bei Pentagoną, taip prezidento sprendimus kone iškart paverčiant praktika be jokių stabdžių ir atsvarų. Nešališki valstybės pareigūnai būtų pakeičiami politiškai ištikimais asmenimis. „Vašingtono valdžia nenori konstituciškai ribotos vyriausybės, nes tai reiškia, kad jie praranda valdžią ir yra labiau atskaitingi žmonėms, kurie juos iškėlė į valdžią“, – teigiama „Lyderystės mandate“.

Šiandien valdžioje esantis liberalus kairysis elitas nori valdyti paprastų, sunkiai dirbančių amerikiečių kasdienius gyvenimus. Vietoj suteikiamos galimybės kiekvienam amerikiečiui užsitikrinti orų gyvenimą dabartinė valdžia kalba apie „atvirumą“ ir „globalizaciją“, rašoma projekto leidinyje. Imigracija ir atviros sienos jame suvokiamos kaip tiesioginės grėsmės amerikiečiams. Panašiai kalbama ir apie klimato kaitos aktyvistus, kurie esą uždraustų degalus visoms šiuo metu egzistuojančioms transporto priemonėms. Skatinamas ne šiltnamio efektą sukeliančių dujų ribojimas, o konvencinės energetikos tolesnis plėtojimas. Kinija yra „totalitarinė JAV priešė“, o ne strateginė priešininkė.

„Tarptautinės organizacijos ir susitarimai, kurie pažeidžia mūsų Konstituciją, teisinę valstybę ar tautos suverenitetą, neturėtų būti reformuojami – jų reikia atsisakyti. Nelegalią imigraciją reikėtų nutraukti, o ne švelninti; sieną užverti, o ne keisti. Ekonominis bendradarbiavimas su Kinija turėtų būti nutrauktas, o ne permąstytas. Turėtų būti atkurta mūsų gamybos ir pramonės bazė, o ne leista jai toliau blogėti“, – skelbiama „Lyderystės mandate“.

Kalbant apie individo laisvę, „Projektas 2025“ stipriai remiasi krikščionybe – teisės į „gyvenimą, laisvę ir laimės paieškas“ yra suteiktos Dievo. Valstybė neturėtų pasitelkti socializmo, marksizmo ir komunizmo praktikų išskirdama vienas ar kitas valstybės bendruomenes, nes ji niekada negali užtikrinti visiems vienodo ekonominio progreso. „Priešingai, šalyse, kuriose yra didelė ekonominė laisvė, elitas nevaldo, nes valdo visi“, – teigiama leidinyje. Išrinktas prezidentas turėtų skatinti naujų darbų kūrimą, investicijas, produktyvumą ir aukštesnius atlyginimus, stiprinti smulkųjų verslą ir griežčiau reguliuoti stambųjį, nors nesutariama, ar naujasis prezidentas turėtų didinti tarifus ir riboti importą. Mokesčius reikėtų mažinti, o centrinį banką paleisti.

2024 06 25 10:00
Spausdinti