Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PSO COVID-19
PSO ir JAV institucijos stebi naują COVID-19 atmainą
BNS
Pixabay
COVID-19 virusas (asociatyvi nuotr.).

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir JAV sveikatos priežiūros institucijos pranešė, kad atidžiai stebi naują COVID-19 atmainą BA.2.86, nors galimas jos poveikis šiuo metu nežinomas.

PSO naująjį variantą priskyrė prie stebimų variantų „dėl didelio skaičiaus (daugiau nei 30) jo genų mutacijų“, rašoma ketvirtadienį vėlai vakare išplatintame pranešime apie pandemiją.

Kol kas šis variantas aptiktas tik Izraelyje, Danijoje ir Jungtinėse Valstijose.

JAV Ligų kontrolės centrai (CDC) pranešime socialiniame tinkle „X“ patvirtino, kad taip pat atidžiai stebi šį variantą.

„Galimas BA.2.86 mutacijų poveikis šiuo metu nežinomas ir kruopščiai vertinamas“, – sakė PSO.

Šiuo metu PSO stebi daugiau kaip 10 variantų ir jų kilmės linijų.

Dauguma šalių, kurios buvo sukūrusios koronaviruso stebėjimo sistemas, vėliau jas panaikino, nes priėjo išvadą, kad virusas nebėra toks pavojingas, todėl negali pateisinti išlaidų. PSO šį žingsnį pasmerkė ir paragino sustiprinti stebėseną.

Per vėliausią ataskaitinį laikotarpį nuo liepos 17-osios iki rugpjūčio 13-osios buvo nustatyta daugiau kaip 1,4 mln. naujų COVID-19 atvejų ir pranešta apie daugiau kaip 2,3 tūkst. mirties atvejų, teigiama PSO pranešime.

Susirgimo atvejų skaičius, palyginti su ankstesniu 28 dienų laikotarpiu, padidėjo 63 proc., o mirčių skaičius sumažėjo 56 procentais.

Rugpjūčio 13-osios duomenimis, visame pasaulyje buvo patvirtinta daugiau kaip 769 mln. COVID-19 atvejų ir daugiau kaip 6,9 mln. mirčių, nors tikėtina, kad tikrieji skaičiai yra daug didesni, nes daug atvejų liko nenustatyta.

2023 08 18 11:50
Spausdinti