Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
R. D. Wilson: nedaugelis yra patenkinti potencialiu D. Trumpo ir J. Bideno revanšu
Liepa Žeromskaitė
Asmeninis archyvas
Rachael Dean Wilson.

Artėjant prie kandidatų į JAV prezidentus pirminių rinkimų pradžios IQ apžvalgininkė Liepa Žeromskaitė klausė Vokietijos Maršalo fondo Demokratijos užtikrinimo aljanso ir JAV rinkimų ir politinės analizės vadovės Rachael Dean Wilson, ko galime tikėtis per artimiausius metus.

Kokios šiuo metu yra amerikiečių nuotaikos? Ar poliarizacija, jausta 2020–2021 m., tvyro ir dabar, o galbūt ji ryškės artėjant rinkimų datai?

– Jaučiamas tvyrantis nuovargis dėl poliarizacijos politikoje, ir manau, kad daugelis amerikiečių norėtų bent jau kuriam laikui iki rinkimų tas poliarizacijos temas nustumti į šalį. Vienas iš tai išduodančių ženklų yra partijų prielankumo apklausos – turime maždaug 25 proc. amerikiečių, kurie save sieja su Demokratų partija, dar 25 proc., kurie priskiria save prie Respublikonų partijos. Tai reiškia, kad dar 50 proc. save laiko nepriklausomais, ir tai yra labai didelis skaičius dvipartinėje sistemoje. Manau, tai puikiai apibrėžia nuovargį politikoje ir poliarizaciją tarp pačių partijų – jos nebereprezentuoja didelės dalies JAV visuomenės.

Ar jau dabar jaučiame kaistančią atmosferą? Ne, bet ji dar gali imti kaisti artėjant kitam lapkričiui.

2023 09 14 06:45
Spausdinti