Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


RUSIJA IR TURKIJA
R. T. Erdoganą priėmęs V. Putinas reiškia viltį dėl ekonominio bendradarbiavimo stiprinimo
BNS
Scanpix
R. T. Erdoganas ir V. Putinas Sočyje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį Turkijos lyderiui Recepui Tayyipui Erdoganui pasakė, jog viliasi pasirašyti susitarimą dėl prekybinių ir ekonominių ryšių stiprinimo.

Derybose Rusijos Juodosios jūros kurorte Sočyje veikiausiai dominuos Maskvos karo Ukrainoje ir galimos naujos operacijos Sirijoje temos.

„Viliuosi, kad šiandien galėsime pasirašyti aktualų memorandumą dėl mūsų prekybinių ir ekonominių ryšių plėtojimo“, – sakė V. Putinas, abiem lyderiams susėdus derybų.

R. T. Erdoganas savo ruožtu sakė besitikintis atversti „naują lapą“ Ankaros ir Maskvos santykiuose.

„Tikiu, kad (šiandienos susitikimas) atvers visai naują Turkijos ir Rusijos santykių puslapį“, – sakė R. T. Erdoganas derybų pradžioje.

V. Putinas taip pat padėkojo R. T. Erdoganui už pagalbą pasiekti susitarimą dėl ukrainietiškų grūdų išvežimo Juodąja jūra atnaujinimo po karo veiksmų nulemtos blokados.

„Tiekimas jau prasidėjo, noriu padėkoti jums ir už tai, ir už tai, kad kartu buvo priimtas sprendimas dėl nenutrūkstamo Rusijos maisto produktų ir trąšų tiekimo pasaulio rinkoms“, – sakė V. Putinas.

Kremliaus šeimininkas taip pat gyrė dujotiekio „TurkStream“ projektą ir teigė, kad Europa turėtų būti dėkinga Turkijai už nenutrūkstamą rusiškų dujų tiekimą.

Pranešama, kad V. Putinas ir R. T. Erdoganas surengs derybas ir darbo pietus, tačiau bendros spaudos konferencijos nebus.

V. Putinas ir R. T. Erdoganas pastarąjį kartą matėsi trišaliame viršūnių susitikime Irane praėjusį mėnesį.

Tuo metu V. Putinas sakė R. T. Erdoganui, kad Rusija ir nepritaria bet kokiam naujam Turkijos planuojamam puolimui prieš kurdų kovotojus Sirijos šiaurėje.

Prieš Rusijos ir Turkijos prezidentų susitikimą Kremlius paragino Ankarą „nedestabilizuoti“ Sirijos kariniu puolimu.

„Turkijos susirūpinimas saugumu teisėtas, ir mes, žinoma, į tai atsižvelgiame“, – reporteriams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Labai svarbu neleisti jokių veiksmų, galinčių nulemti situacijos Sirijoje destabilizavimą ar pakenkti Sirijos teritoriniam ir politiniam vientisumui“, – pridūrė jis.

Turkijos prezidentas jau keli mėnesiai grasina pradėti operaciją prieš kurdų kovotojus Sirijos šiaurėje.

Rusija ir Turkija yra svarbios tarptautinės žaidėjos Sirijoje, nuo 2011 metų draskomoje pilietinio karo. Maskva šiame kare remia Damaską, o Ankara – opozicines grupes.

2022 08 05 17:43
Spausdinti