Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SOCIALINIAI TINKLAI
Reaguodama į susirūpinimą dėl privatumo „Facebook“ atsisako veidų atpažinimo sistemos
BNS
Pexels

Į skandalus įsivėlęs socialinis tinklas „Facebook“, reaguodamas į susirūpinimą dėl privatumo, antradienį netikėtai pranešė nusprendęs atsisakyti ilgai kritikuotos veidų atpažinimo sistemos, taip pat ištrinti milijardo žmonių veidų nuskaitymo duomenis.

Apie tokį žingsnį paskelbta amerikiečių IT milžinei grumiantis su viena didžiausių krizių per jos istoriją. Žurnalistams, įstatymų leidėjams ir JAV priežiūros institucijoms gavus didelį kiekį nutekintų vidaus dokumentų, nuskambėjo naujų raginimų vyriausybei sugriežtinti šios platformos priežiūrą.

Naujausiu „Facebook“ politikos pakeitimu panaikinama funkcija, leidžianti automatiškai atpažinti žmones, vaizduojamus „Facebook“ vartotojų paskelbtose skaitmeninėse nuotraukose. Ši technologija buvo gyvybiškai svarbi bendrovei kuriant pasaulinę veidų biblioteką, sulaukusią itin prieštaringų vertinimų.

„Šis pakeitimas bus vienas didžiausių veidų atpažinimo naudojimo pokyčių per šios technologijos istoriją“, – parašė socialinį tinklą „Facebook“ valdančios bendrovės „Meta“ valdybos pirmininko pavaduotojas dirbtinio intelekto klausimams Jerome'as Pesenti.

„Daug nerimo kelia veido atpažinimo technologijos vieta visuomenėje, o priežiūros institucijos dar nebaigė rengti aiškių jos naudojimo taisyklių“, – pridūrė jis.

J. Pesenti konkrečiai nepaaiškino, kodėl apie pakeitimus paskelbta kaip tik tuo metu, kai bendrovė susiduria su lavina nutekintais dokumentais pagrįstų pranešimų, kuriuose teigiama, jog „Facebook“ vadovai suvokė, kad jų platforma gali būti žalinga vartotojams.

Likviduojant sistemą „bus ištrinti daugiau nei milijardo žmonių individualūs veido atpažinimo šablonai“, parašė J. Pesenti ir pridūrė, kad tai bus padaryta artimiausiomis savaitėmis.

Privatumo gynėjai pasveikino šią žinią, nors kai kurie iš jų nerimauja, kad bendrovė tokiu būdu tesiekia pagerinti įvaizdį po pastarojo meto viešųjų ryšių nesėkmių.

„Mano sklaidos kanale žmonės pasidaliję po lygiai: vieni mano, kad „Facebook“ sprendimas nebenaudoti veidų atpažinimo sistemos ir ištrinti veidų nuskaitymo duomenis yra didžiulis įvykis, kiti – kad tai yra nieko iš esmės nekeičiantis desperatiškas bandymas sulaukti teigiamų antraščių“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė stebėjimo organizacijos „Electronic Frontier Foundation“ kibernetinio saugumo skyriaus direktorė Eva Galperin.

Susirūpinimas dėl privatumo

Nuo 2010 metų naudota veidų atpažinimo sistema buvo kelis kartus keičiama, siekiant sugriežtinti privatumo apsaugą. Tačiau sistema vis tiek atsidūrė didelio teisminio ginčo centre bei priežiūros tarnybų akiratyje.

Pernai socialinis tinklas sutiko sumokėti 650 mln. JAV dolerių (561 mln. eurų) kompensaciją, patronuojančiai bendrovei nesugebėjus įtikinti teisėjų atmesti svarbią bylą. Joje ieškovai argumentavo, kad „Facebook“ neteisėtai rinko biometrinę informaciją „veido žymėjimui“, taip pažeisdama 2008 metų Ilinojaus privatumo įstatymą.

Tai buvo vienas didžiausių susitarimų JAV privatumo bylose. Didesnę sumą – 5 mlrd. JAV dolerių – „Facebook“ sutiko sumokėti Federalinei prekybos komisijai (FTC), su kuria bylinėjosi dėl duomenų tvarkymo praktikos.

Keli JAV miestai, įskaitant San Fransiską, draudžia naudoti veidų atpažinimo technologiją. Nuogąstaujama, kad ji leis sukurti didžiules duomenų bazes, kuriose būtų klaidingai nustatyta kai kurių asmenų tapatybė.

Spaudžiamos priežiūros institucijų, amerikiečių IT milžinės, tokios kaip „Amazon“, „Microsoft“, IBM ir „Google“, nusprendė bent laikinai nebepardavinėti veidų atpažinimo programinės įrangos policijai.

„Veidų atpažinimas yra viena pavojingiausių ir politiškai toksiškiausių kada nors sukurtų technologijų. Tai žino net „Facebook“, – pareiškė skaitmeninių teisių gynimo grupės „Fight for the Future“ kampanijų direktorė Caitlin Seeley George.

Reaguodama į informatorių nutekintą kompromituojančią informaciją, didžiausią pasaulyje socialinį tinklą valdanti bendrovė persivadino „Meta“, nurodžiusi, jog taip siekia atspindėti savo vystymosi tolesnę kryptį – virtualiosios realybės interneto kūrimą.

Tuo metu milijardus vartotojų visame pasaulyje turinčios platformos „Facebook“, „Instagram“ ir „WhatsApp“ išlaikys savo pavadinimus – taigi, kritikai mano, kad socialinių tinklų milžinė šia pertvarka tesiekia nukreipti dėmesį nuo pastarojo meto skandalų

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 03 09:33
Spausdinti