Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PRANCŪZIJOS DEŠINIEJI
Revoliucijos demonai: kokie šiandien yra Prancūzijos kraštutiniai dešinieji?
Karolis Juršys
Scanpix
M. Le Pen pasitikėjimo netrūksta.

Nors 2024 m. Prancūzijoje vyks tik Europos Parlamento rinkimai, tarp centro ir kraštutinių dešiniųjų partijų tvyro didžiulė įtampa dėl augančios nacionalistų įtakos. Kiek verta nerimauti?

Prancūzija daug metų yra kylančios nacionalizmo bangos simbolis. Tai susiję su sėkmingai 2017 ir 2022 m. prezidento rinkimuose dalyvavusia Marine Le Pen ir augančiu jos vedamo Nacionalinio susivienijimo (NS) populiarumu (žr. grafiką). Kadaise vos vieną atstovą Nacionalinėje Asamblėjoje turėjusi partija šiandien jų turi 88 iš 577.

Bet ar tai išties reiškia, kad migracijos ir socialinių iššūkių purtomos Prancūzijos rinkėjams radikalų siūlymai tapo patrauklesni? Politologas Gintas Karalius IQ teigė, kad kalbos apie kraštutinių dešiniųjų įtaką dažnai būna išpūstos, todėl girdimi teiginiai apie į valdžią jau žengiančius radikalus tėra per daug skubotos išvados.

Visgi siekiant suprasti dabartinės kraštutinės dešinės galimybes formuoti šalies politiką būtina pažvelgti į tai, kaip NS atsidūrė ten, kur dabar yra.

2024 02 19 06:45
Spausdinti