Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


UKRAINA
Rugpjūčio 24-ąją Ukraina švenčia Nepriklausomybės dieną
ELTA
Freepik
Ukraina švenčia Nepriklausomybės dieną.

Ketvirtadienį, rugpjūčio 24 dieną, Ukraina mini 32-ąsias Nepriklausomybės metines.

Nepriklausomybės diena – kasmetinė Ukrainos šventė, švenčiama rugpjūčio 24 dieną 1991 metų Ukrainos nepriklausomybės paskelbimo akto priėmimo proga. Šiuo dokumentu, priimtu Ukrainos SSR Aukščiausiosios Rados neeilinėje sesijoje, buvo paskelbtas nepriklausomos Ukrainos valstybės sukūrimas.

Šis aktas nebuvo pirmasis bandymas įteisinti Ukrainos nepriklausomybę: įvairiais audringo 20 amžiaus laikotarpiais įvairūs Ukrainos regionai skelbė apie savivaldžių valstybių sukūrimą. Trys iš jų tai padarė 1918 metais. Tų pačių metų sausio 22 dieną Ukrainos centrinė Rada paskelbė Ukrainos Liaudies Respublikos nepriklausomybę.

Tais pačiais metais nepriklausomybę paskelbė ir Kubanės bei Vakarų Ukrainos liaudies respublikos. Nė vienas iš šių valstybinių darinių ilgai neišsilaikė: 1920 metais bolševikai užgrobė Kubanę ir Ukrainos Liaudies Respubliką, o valstybingumas Vakarų Ukrainoje neišgyveno Lenkijos ir Ukrainos karo, todėl 1919 metų liepą Bukovinos, Haličynos ir Užkarpatės žemes aneksavo Lenkija, Rumunija ir Čekoslovakija.

1939 metais Ukrainos teritorijoje atsirado dar viena valstybė – Karpatų Ukraina, kuri metais anksčiau buvo gavusi autonomiją kaip Čekoslovakijos dalis. Tačiau po šio žingsnio liko nepatenkintos Vengrijos teritorinės pretenzijos. Ankstyvą kovo 14 dienos rytą Vengrijos daliniai kartu su Hitlerio kariuomene įsiveržė į Karpatų Ukrainą, o tiesiog kitą dieną Seimas paskelbė Karpatų Ukrainos nepriklausomybę. Tačiau jau kovo 18 dieną Vengrijos kariuomenė užėmė šį regioną.

Ukrainos valstybingumas tuo nesibaigė, nes minėtų valstybių valdymo organai toliau veikė išeivijoje.

Kita Ukrainos valstybės nepriklausomybės atkūrimo deklaracija buvo priimta 1941 metų birželio 30 dieną Lvive, kurį tuo metu buvo okupavusi vokiečių kariuomenė. Ukrainos valstybės atkūrimo aktą paskelbė Jaroslavas Stecko, Ukrainos nacionalistų organizacijos (UNO) vadovo Stepano Banderos pirmasis pavaduotojas. Tačiau Vokietijos planuose nebuvo nepriklausomos Ukrainos sukūrimo, todėl 1941 metų rugsėjį vokiečiai suėmė ir sušaudė UNO lyderius.

Ir tik po 50 metų ukrainiečiai įvykdė penktąjį, sėkmingiausią, bandymą sukurti savo savarankišką valstybę: 1991 metų rugpjūčio 24 dieną Ukraina iškovojo ilgai lauktą nepriklausomybę, kurią dabar jos piliečiai gina nuo bolševikų palikuonių.

2023 08 24 09:05
Spausdinti