Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJA
Rusija gauna Vakarų ginklų technologijas apeidama sankcijas
ELTA
Pixabay
Asociatyvi nuotrauka.

Rusija rado būdų, kaip iš Vakarų įsigyti uždraustų ginklų technologijų, rašo „The New York Times“ (NYT).

„Aukšti mokesčių ir prekybos pareigūnai pastebėjo, kad per Armėniją, Kazachstaną ir kitas šalis į Rusiją parduodama daugiau lustų ir kitų elektroninių komponentų“, – rašoma straipsnyje.

Jie pasidalijo informacija apie srautus aštuonių ypač jautrių kategorijų mikroschemų ir kitų elektroninių prietaisų, kurie, pasak jų, yra labai svarbūs ginklų, įskaitant Rusijos sparnuotąsias raketas, kuriomis smogiama Ukrainai, kūrimui.

„Kol JAV ir Europos Sąjunga kartu stengiasi aprūpinti ukrainiečius ginklais, kad šie galėtų toliau kovoti su Rusija, ši naudoja jų pačių technologijas, kad galėtų smogti Ukrainai“, – rašė NYT.

Praėjusio mėnesio pabaigoje Amerikos ir ES pareigūnai apsikeitė informacija apie milijonų dolerių vertės uždraustas technologijas, kurios pro jų gynybos spragas patenka į Rusijos teritoriją.

„Viename dokumente, pažymėtame JAV Pramonės ir saugumo biuro antspaudu, teigiama, kad 2022 metais Armėnija importavo 515 proc. daugiau lustų ir procesorių iš JAV ir 212 proc. daugiau iš ES nei 2021 metais. Tuomet Armėnija 97 proc. tų pačių produktų eksportavo į Rusiją, sakoma dokumente“, – rašo NYT.

Dėl didžiulės pasaulinės lustų ir kitos elektronikos rinkos Vakarų šalims labai sunku stebėti, kaip laikomasi sankcijų.

„Kol kas Rusijos kariuomenė turbūt remiasi didelėmis elektronikos ir ginkluotės atsargomis, kurias sukaupė prieš invaziją. Tačiau šios atsargos greičiausiai baigia išsekti, todėl Rusijai skubiai reikia gauti naujų siuntų“, – teigė NYT.

2023 04 19 11:35
Spausdinti