Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


BRANDUOLINĖ GINKLUOTĖ
Rusija įšaldė objektų inspektavimą pagal START sutartį su JAV
BNS
Scanpix
Rusijos branduolinės ginkluotės pratybos vasarį.

Rusija pirmadienį pranešė, kad įšaldo objektų inspektavimą pagal strateginės ginkluotės mažinimo sutartį su Jungtinėmis Valstijomis, sakydama, kad kliūčių kyla dėl Vakarų sankcijų ir koronaviruso pandemijos.

Rusijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad šalies objektai, kurie turėtų būti tikrinami pagal naująją Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutartį, bus „laikinai“ neprieinami tokioms inspekcijoms.

Šis pranešimas paskelbtas Rusijos ir Jungtinių Valstijų santykiams esant žemumose dėl Maskvos karo Ukrainoje ir skaudžių Vakarų sankcijų.

Naujoji START yra paskutinis galiojantis paktas dėl ginkluotės mažinimo tarp buvusių Šaltojo karo varžovių. Ši sutartis numato, kad abi valstybės gali turėti ne daugiau kaip po 1 550 panaudoti parengtų branduolinių kovinių galvučių.

„Rusija dabar yra priversta griebtis šios priemonės dėl nuolatinio Vašingtono noro netiesiogiai pasiekti, kad inspekcijos būtų atnaujintos tokiomis sąlygomis, kuriomis neatsižvelgiama į esamą realybę“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Maskva taip pat apkaltino Vašingtoną siekiu „sukurti vienašališką pranašumą“ ir atimti iš Rusijos „teisę atlikti patikrinimus Amerikos teritorijoje“.

Pareiškime nurodoma, kad Maskvai tapo sunku atlikti patikrinimus Amerikos teritorijoje dėl Vakarų sankcijų, įskaitant oro erdvės uždarymą Rusijos lėktuvams ir vizų apribojimus.

Maskva taip pat atkreipė dėmesį į išaugusį koronaviruso atvejų skaičių Jungtinėse Valstijose.

„Manome, kad dabartinėmis aplinkybėmis šalys turėtų atsisakyti akivaizdžiai neproduktyvių bandymų dirbtinai pagreitinti START inspektavimo veiklos atnaujinimą ir sutelkti dėmesį į išsamų visų esamų problemų šioje srityje tyrimą“, – sakė Užsienio reikalų ministerija.

Pernai Jungtinės Valstijos ir Rusija pratęsė Naujosios START sutarties galiojimą maksimaliam leistinam penkerių metų laikotarpiui.

Maskva apie įšaldomą objektų inspektavimą pranešė JAV prezidentui Joe Bidenui paraginus Rusiją ir Kiniją pademonstruoti savo įsipareigojimą riboti branduolinę ginkluotę.

Pasak J. Bideno, Rusija turėtų parodyti norą atnaujinti branduolinės ginkluotės mažinimo paktą, kai jis baigs galioti 2026 metais.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai teigė, kad Vašingtonas yra įsipareigojęs laikytis Naujosios START sutarties, „tačiau šalių diskusijos dėl sutarties įgyvendinimo yra konfidencialios“.

„JAV ir toliau vadovausis abipusiškumo, abipusio nuspėjamumo ir abipusio stabilumo principais įgyvendinant Naująją START sutartį“, – sakė pareigūnas.

2022 08 09 11:15
Spausdinti