Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


NAFTA
Rusija nuo vasario uždraus naftos eksportą į kainų „lubas“ taikančias šalis
BNS
Unsplash
Asociatyvi iliustracija.

Rusija antradienį paskelbė dekretą, draudžiantį parduoti naftą šalims ir įmonėms, besilaikančioms kainų „lubų“, dėl kurių susitarė Vakarų šalys, reaguodamos į Maskvos puolimą Ukrainoje.

„Rusijos naftos ir naftos produktų tiekimas užsienio juridiniams ir fiziniams asmenims yra draudžiamas, jei su tokiais asmenimis sudarytose tiekimo sutartyse tiesiogiai ar netiesiogiai yra taikoma viršutinė kainų riba“, – sakoma prezidento dekrete.

Dekretas galios nuo vasario 1 iki liepos 1 dienos.

Jame priduriama, kad draudimas gali būti panaikintas atskirais atvejais Rusijos prezidento Vladimiro Putino „specialiu sprendimu“.

Europos Sąjungos, Didžiojo septyneto (G-7) ir Australijos susitarta 60 JAV dolerių už barelį viršutinė riba įsigaliojo gruodžio pradžioje ir yra skirta apriboti Rusijos pajamas, kartu užtikrinant, kad Maskva ir toliau aprūpintų pasaulinę rinką.

Viršutinė kainų riba įvesta kartu su ES embargu rusiškos naftos tiekimui jūra siekiant užtikrinti, kad Rusija negalėtų apeiti embargo parduodama savo naftą trečiosioms šalims aukštomis kainomis.

Rusija pareiškė, kad viršutinė kainų riba neturės įtakos jos karinei kampanijai Ukrainoje ir išreiškė įsitikinimą rasianti naujų pirkėjų.

2022 12 28 09:42
Spausdinti