Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RUSIJOS AGRESIJA
Rusija surengė didelę raketų ataką prieš Ukrainą
BNS
Scanpix

Rusijos pajėgos visoje Ukrainoje penktadienį paleido mažiausiai 60 raketų, informavo vietos pareigūnai, pranešę apie sprogimus mažiausiai keturiuose miestuose, įskaitant Kyjivą.

Mažiausiai du žmonės žuvo per smūgį į gyvenamąjį namą centrinėje Ukrainoje, kur tebeieškoma išgyvenusiųjų.

Sostinėje ir antrame pagal dydį Ukrainos mieste Charkive sutriko elektros ir vandens tiekimas. Per atakas tūkstančiai žmonių ieškojo prieglobsčio metro stotyse, esančiose giliai po žeme.

Kyjivo miesto administracija pranešė, kad Ukrainos sostinė atlaikė „vieną didžiausių Rusijos pajėgų raketų atakų“ nuo tada, kai jos beveik prieš 10 mėnesių įsiveržė į Ukrainą.

Administracija teigė, kad Ukrainos oro gynybos pajėgos numušė 37 iš „maždaug 40“ į miesto oro erdvę patekusių raketų. Pasak jos, vienas žmogus buvo sužeistas.

Per visą šalį aidėjo griausmingi sprogimai ir šaudymas iš oro gynybos sistemų, o valdžios institucijos socialiniuose tinkluose pranešė apie sprogimus ir raketų smūgius Kyjive, centriniame Kryvyj Rihe, pietrytinėje Zaporižioje, šiaurės rytiniame Charkive, šiaurės rytinėje Poltavos srityje bei centriniame Kirovohrado regione.

Visoje šalyje skambėjo oro pavojaus sirenos, perspėjančios apie naują Rusijos smūgių bangą.

Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Inhatas Ukrainos televizijai sakė, kad buvo paleista daugiau kaip 60 raketų, tačiau iš karto nebuvo aišku, kiek raketų pavyko numušti Ukrainos kariuomenei.

J. Ihnatas sakė, kad Rusijos pajėgos iš pozicijų Juodojoje jūroje paleido sparnuotąsias raketas ir panaudojo bombonešius, siekdamos „masiškai atitraukti priešlėktuvinės gynybos dėmesį ir palaikyti įtampą“.

Vienoje vietoje Kyjive, kuriai bandyta smogti, kariuomenės vadai naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad miesto teritorinės gynybos mobilioji grupė netikėtai – beveik neįtikėtinai – kulkosvaidžiu numušė sparnuotąją raketą.

„Pataikyti į raketą iš kulkosvaidžio beveik neįmanoma, bet tai pavyko“, – sakė vadas, pasivadinęs šaukiniu „Hera“.

Kitas vadas, karinio posto viršininkas, vardu Jevhenas, sakė, kad raketą perėmęs kulkosvaidininkas. „greitai sureagavo“ ir iššovė, o nuo raketos, kuri krisdama ėmė suktis, pasipylė žalios kibirkštys.

Du žuvusieji Kryvij Rihe

Diena anksčiau Rusijos užsienio reikalų ministerija įspėjo, kad jei Jungtinės Valstijos Ukrainai pristatys pažangias priešlėktuvinės gynybos sistemas „Patriot“, šios sistemos ir jas lydinčios įgulos taip pat taps teisėtu Rusijos kariuomenės taikiniu. Vašingtonas šį grasinimą atmetė.

Analitikai teigė, kad rusų smūgiai, nukreipti prieš energetikos infrastruktūrą, yra dalis naujos strategijos, kuria siekiama palaužti ukrainiečius po to, kai Rusijos pajėgos patyrė nuostolių mūšio lauke. Pareigūnai ir ekspertai sako, kad tai tik sustiprino ukrainiečių ryžtą pasipriešinti Rusijos invazijai, o Maskva bando laimėti laiko galimam puolimui artimiausiais mėnesiais po dabartinės aklavietės mūšio lauke.

Kryvyj Rihe, prezidento Volodymyro Zelenskio gimtinėje, raketa pataikė į keturių aukštų gyvenamąjį namą ir paliko skylę viršutiniuose aukštuose, o nuolaužos išsibarstė ant žemės. Du žmonės žuvo, dar mažiausiai aštuoni buvo sužeisti, įskaitant tris vaikus, sakė regiono gubernatorius Valentynas Rezničenka.

Gelbėtojų komandos šukavo nuolaužas ieškodamos išgyvenusiųjų ar kitų aukų.

Į pietrytinį Zaporižios miestą pataikė apie 15 Rusijos raketų, sakė regiono gubernatorius Oleksandras Staruchas. Jis nenurodė tikslios smūgių vietos, tačiau sakė, kad buvo pažeista infrastruktūra.

Charkivo meras Ihoris Terechovas platformoje „Telegram“ pranešė, kad mieste nėra elektros. Charkivo srities gubernatorius Olehas Synjehubovas pranešė apie tris smūgius miesto kritinei infrastruktūrai. Kyjivo meras Vitalijus Klyčko pranešė apie sprogimus mažiausiai keturiuose rajonuose ir paragino gyventojus eiti į slėptuves.

„Sostinės puolimas tęsiasi“, – parašė jis socialiniuose tinkluose. Pasak mero, visuose sostinės rajonuose sutriko vandens tiekimas.

„Dėl energetikos infrastruktūrai padarytos žalos visuose sostinės rajonuose yra vandens tiekimo sutrikimų“, – socialiniuose tinkluose pranešė V. Klyčko, informavęs gyventojus, kad „metro eismas laikinai sustabdytas visose linijose“.

Vis dėlto metropoliteno stotys veikia kaip slėptuvės, nurodė jis.

Nacionalinis geležinkelių operatorius „Ukrzaliznycia“ pranešė, kad dėl energetikos infrastruktūrai padarytos žalos keliose stotyse Charkivo, Kirovohrado, Donecko ir Dnipropetrovsko srityse dingo elektra. Tačiau traukiniai ir toliau važiuoja.

Kaimyninėje Moldovoje valstybinė energetikos bendrovė „Moldelectrica“ pranešė, kad dėl Rusijos smūgių Ukrainoje sutriko elektros energijos tiekimo tinklas, ir įspėjo apie „didelę elektros energijos tiekimo sutrikimų riziką“.

Moldova, kurios sovietinių laikų sistemos tebėra sujungtos su Ukrainos sistemomis, pastaraisiais mėnesiais jau patyrė du didžiulius elektros energijos tiekimo sutrikimus, kai Rusija atakavo Ukrainos energetikos tinklą.

2022 12 16 15:03
Spausdinti