Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJA
Rusijoje per protestus prieš karą su Ukraina sulaikyta beveik 1,4 tūkst. žmonių atnaujinta
BNS
Scanpix
Protestai Maskvoje.

Rusijos policija sulaikė beveik 1,4 tūkst. žmonių, dalyvavusių protestuose prieš karą, prezidentui Vladimirui Putinui pasiuntus karius veržtis į Ukrainą, ketvirtadienį pranešė vienas nepriklausoma stebėjimo organizacija.

„Daugiau kaip 1 391 žmogus jau sulaikytas 51 mieste“, – nurodė areštus per opozicijos mitingus fiksuojanti grupė „OVD-Info“. Anot jos Maskvoje sulaikyta per 700 žmonių, o antrame pagal dydį Sankt Peterburgo mieste – daugiau kaip 340 protestuotojų.

Pasak įvykio vietoje buvusių naujienų agentūrų AFP korespondentų, prie Puškino aikštės Maskvos centre susirinko apie 2 tūkst. žmonių, o antrajame pagal dydį Sankt Peterburgo mieste – iki 1 tūkst. asmenų.

Invazija į Ukrainą prasidėjo vykstant beprecedenčiam susidorojimui su Rusijos opozicija: dauguma protestų lyderių buvo nužudyti, įkalinti arba priversti palikti šalį.

Kalinamas opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, kadaise mobilizuodavęs didžiausias demonstracijas Rusijoje prieš V. Putiną, atlieka pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę pataisos kolonijoje Pamaskvėje.

Kai kurie rusų aktyvistai socialiniuose tinkluose ragino žmones išeiti į gatves, V. Putinui ketvirtadienį pasiuntus kariuomenę į Ukrainą.

Maskvoje protestuotojai rinkosi aplink Puškino aikštę ir skandavo: „Karui – ne!“

„Esu priblokšta. Mano giminės ir artimieji gyvena Ukrainoje“, – Maskvoje sakė 23 metų Anastasija Nestulia.

„Ką galiu jiems pasakyti telefonu? „Laikykitės ten?“ – pridūrė ji.

Pasak merginos, daugelis bijo protestuoti.

Maskvoje protestuotojai rinkosi aplink Puškino aikštę ir skandavo: „Karui – ne!“

„Esu priblokšta. Mano giminės ir artimieji gyvena Ukrainoje“, – Maskvoje sakė 23 metų Anastasija Nestulia.

„Ką galiu jiems pasakyti telefonu? „Laikykitės ten?“ – pridūrė ji.

Pasak merginos, daugelis bijo protestuoti.

Panašios nuotaikos tvyrojo ir tarp protestuotojų Sankt Peterburge.

„Man atrodo, kad valdžia išprotėjo“, – sakė 27 metų Svetlana Volkova ir pridūrė, kad Rusijoje mažai kas nori protestuoti.

Jos nuomone, „žmonės yra apkvailinti propagandos“.

Pareigūnų temptas vienas jaunuolis šaukė: „Su kuo kovojate? Suimkite Putiną.“

Pastaraisiais metais Rusija griežtino protestų organizavimo įstatymus, o demonstracijos šalyje dažnai baigiasi masiniais areštais.

Anksčiau ketvirtadienį A. Navalnas pareiškė nepritariantis invazijai į Ukrainą.

„Esu prieš šį karą“, – girdėti A. Navalno žodžiai nepriklausomos televizijos „Dožd“ paskelbtame vaizdo įraše.

„Manau, kad šis karas tarp Rusijos ir Ukrainos buvo pradėtas siekiant pridengti vogimą iš Rusijos piliečių ir nukreipti jų dėmesį nuo šalies vidaus problemų“, – sakė balsingiausias Kremliaus kritikas.

Anksčiau ketvirtadienį rusų teisėsauga perspėjo karo priešininkus nesirinkti į protesto akcijas.

Sunkius nusikaltimus nagrinėjantis Tyrimų komitetas įspėjo rusus dėl teisinių pasekmių už dalyvavimą nesankcionuotuose protestuose, susijusiuose su „įtempta užsienio politine situacija“.

„Reikėtų žinoti apie neigiamas teisines tokių veiksmų pasekmes – teisinį persekiojimą, įskaitant patraukimą baudžiamojon atsakomybėn“, – perspėjo Komitetas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 24 21:06
Spausdinti