Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJOS EKONOMIKA
Rusijos bankas: ekonomika šiemet trauksis 9,2 proc., kainos augs 22 proc.
BNS
Scanpix

Rusijos centrinis bankas paskelbė atnaujintas makroekonomines prognozes – šių metų bendrasis vidaus produktas gali būti 9,2 proc. menkesnis nei 2021-ųjų, o infliacija gali išaugti iki 22 procentų.

Praėjusį mėnesį skelbtos prognozės buvo taip pat niūrios, bet šiek tiek optimistiškesnės – pranašautas ekonomikos kritimas 8 proc. ir 20 proc. infliacija, pažymi Vokietijos visuomeninė transliuotoja „Deutsche Welle“.

Tęsiantis Rusijos karinei invazijai į Ukrainą, prognozės 2023 metams taip pat nedžiugina – prognozuojama, kad vietoj anksčiau numatyto BVP padidėjimo 1 proc. dabar planuojama, kad ekonomika stagnuos. Infliacijos prognozė apkarpyta nuo 8 proc. iki 7,6 procento.

Anksčiau šią savaitę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Vakarų „blitzkrygas“ prieš Rusijos ekonomiką nepavyko. Jis pažymėjo, kad metų infliacija Rusijoje išaugo iki 17,5 proc., tačiau dabar, anot V. Putino, "kainų augimas stabilizuojasi".

Rusijos prezidentas taip pat apibūdino Vakarų bendrovių pasitraukimą iš jo šalies kaip Rusijos galimybę atsikratyti priklausomybės nuo Vakarų ir plėsti vidaus gamybą.

Savo ruožtu Rusijos centrinio banko vadovė Elvira Nabiullina pripažino, kad Vakarų sankcijos daro neigiamą poveikį Rusijos ekonomikai ne tik toms pramonės šakoms, kurios priklauso nuo importo, bet ir toms, kurios jau iš esmės yra „lokalizuotos“, tačiau vis dar priklauso nuo atskirų dalių importo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 22 12:44
Spausdinti