Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


RUSIJOS AGRESIJA
Rusijos karo prieš Ukrainą žala bus jaučiama ištisas kartas
BNS
ELTA
Scanpix
Rusijos atakų rezultatas.

Rusijos karas Ukrainoje pareikalavo siaubingų žmogiškųjų aukų, milijonams civilių gyventojų patiriant didžiules kančias, ketvirtadienį, prieš antrąsias invazijos metines, pareiškė Jungtinių Tautų vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Volkeris Turkas.

Jis sakė, kad karo padaryta žala bus jaučiama ištisas kartas, ir dar kartą paragino Maskvą nedelsiant nutraukti karą.

„Plataus masto Rusijos Federacijos invazija į Ukrainą pareikalavo siaubingų žmogiškųjų aukų, sukeldama milžiniškas kančias milijonams civilių gyventojų“, – sakė V. Turkas.

Jis kalbėjo prieš antrąsias Rusijos invazijos į kaimyninę šalį metines.

V. Turkas paragino nuodugniai ir nepriklausomai ištirti visus per karą padarytus žmogaus teisių pažeidimus ir sakė, kad jo aukoms turėtų būti atlyginta žala.

„Rusijos ginkluotas plataus masto puolimas prieš Ukrainą, kuris tuoj įžengs į jau trečius metus ir kurio pabaigos nematyti, ir toliau sukelia rimtų ir plačiai paplitusių žmogaus teisių pažeidimų, griauna žmonių gyvenimus ir pragyvenimo šaltinius“, – sakoma jo pareiškime.

V. Turkas sakė, kad milijonai ukrainiečių buvo priversti palikti savo namus, tūkstančiai neteko namų, šimtai ligoninių ir mokyklų buvo apgadintos arba sugriautos.

„Ilgalaikis šio karo poveikis Ukrainoje bus jaučiamas ištisas kartas“, – sakė jis.

Savo naujausioje ataskaitoje JT žmogaus teisių stebėjimo misija Ukrainoje teigė, kad nuo 2022 metų vasario 24-osios jai pavyko patvirtinti, jog dėl konflikto žuvo 10 582 civiliai gyventojai.

Ji patvirtino, kad dar 19 875 civiliai buvo sužeisti.

„Tikėtina, kad tikrasis skaičius yra gerokai didesnis“, – pabrėžė misija.

Tuo metu Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) ketvirtadienį pareiškė nustačiusi, kad Rusija panaudojo Šiaurės Korėjos atsiųstas raketas per kelias atakas Ukrainoje, per kurias žuvo daugiau kaip 20 žmonių.

Sausį JAV perspėjo, kad Šiaurės Korėja tiekia Rusijai balistines raketas ir paleidimo įrenginius, ir pavadino tai nerimą keliančiu Pchenjano paramos Maskvai eskalavimu.

„Tyrimo duomenimis, Rusijos kariai virš Ukrainos paleido daugiau kaip 20 Šiaurės Korėjos ginklų [...] žuvo mažiausiai 24 civiliai gyventojai ir daugiau kaip šimtas buvo sunkiai sužeisti“, – sakė SBU, įvardydama šiuos ginklus kaip balistines raketas „Hwasong-11“.

Bendrai, Ukrainos kariškių teigimu, Rusija nuo karo pradžios 2022 m. vasarį paleido per 8 000 raketų ir 4630 dronų.

2024 02 22 15:29
Spausdinti