Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RUSIJA IR UKRAINA
Rusijos prezidentas V. Putinas pripažino Ukrainos separatistų „liaudies respublikas"
BNS
Scanpix
V. Putinas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsakus dėl Ukrainos rytuose įsitvirtinusių prokremliškų separatistų nepriklausomybės pripažinimo, parodė Rusijos valstybinė televizija.

Per televizijos „Rossija 24“ tiesioginę transliaciją buvo matyti, kaip V. Putinas per ceremoniją Kremliuje pasirašo įsakus dėl nepriklausomybės pripažinimo su separatistų lyderiais – Donecko „liaudies respublikos“ vadovu Denisu Pušilinu ir atitinkamo darinio Luhansko srityje lyderiu Leonidu Pasečniku.

Be to, V. Putinas su D. Pušilinu ir pasirašė „dvišales“ draugystės ir tarpusavio pagalbos sutartis.

„Sveikinu jus“, – baigiantis ceremonijai Kremliaus vadovas pasakė separatistų lyderiams.

Anksčiau per televiziją skelbdamas emocingą kreipimąsi į tautą V. Putinas sakė, kad Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ pripažinimas yra seniai pribrendęs, nors Vakarai perspėjo, kad toks žingsnis gali užtraukti Maskvai plačias sankcijas.

„Tikiu, jog būtina priimti seniai pribrendusį sprendimą – nedelsiant pripažinti Donecko liaudies respublikos ir Luhansko liaudies respublikos nepriklausomybę ir suverenitetą“, – sakė Rusijos prezidentas.

Tuo metu Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas Piotras Tolstojus sakė, kad Rusijos parlamentas antradienį ratifikuos V. Putino pasirašytus įsakus.

„Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po Saugumo tarybos posėdžio palaikė Valstybės Dūmos sprendimą pripažinti Donbaso respublikų nepriklausomybę. Jau rytoj įvyks abejų parlamento rūmų posėdis, per kurį šie sprendimai turės būti įtvirtinti“, – žurnalistams sakė jis.

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pranešė aptaręs Rusijos sprendimą pripažinti Maskvos remiamus separatistus Rytų Ukrainoje su Jungtinių Valstijų prezidentu Joe Bidenu.

V. Zelenskis tviteryje parašė, kad „aptarė pastarųjų valandų įvykius“ su J. Bidenu, o dabar pradeda nacionalinio saugumo tarybos susitikimą, skirtą parengti atsaką į vienašališką Vladimiro Putino sprendimą.

Jis pridūrė ketinantis apie tai pasikalbėti ir su britų premjeru Borisu Johnsonu.

Lietuvos politikai smerkia Rusijos sprendimą pripažinti Donecko ir Luhanso nepriklausomybę

Rusijos sprendimas pripažinti separatistinių Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ nepriklausomybę yra netoleruotinas tarptautinės teisės pažeidimas, teigia prezidentas Gitanas Nausėda.

„Donecko ir Luhansko separatistinių „respublikų“ pripažinimas yra netoleruotinas tarptautinės teisės pažeidimas. Tai taip pat reiškia vienašališką pasitraukimą iš Minsko susitarimų“, – tviteryje pranešė šalies vadovas.

„Lietuva remia Ukrainos suverenitetą ir tvirtą teritorinį vientisumą“, – pridūrė jis.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigė, kad tai įrodo, jog visiškai nepaisoma tarptautinės teisės ir Jungtinių Tautų Chartijos.

„Oficialus Donecko ir Luhansko „respublikų“ pripažinimas įrodo, kad visiškai nepaisoma tarptautinės teisės ir JT Chartijos. Rusija turi būti pripažinta tokia, kokia ji yra: tai – valstybė už tarptautinių taisyklių ir civilizuotų normų ribų“, – pirmadienį tviteryje rašė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Esu įsitikinęs, kad eskalacinis elgesys turėtų sulaukti sankcijų“, – pridūrė jis.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsel teigė jau kreipusis dėl rezoliucijos, kuria bet koks Donbaso regiono, kaip integralios Ukrainos dalies, statuso keitimas niekada nebūtų pripažintas.

Anot parlamento vadovės, dabar būtina vieninga „demokratinių šalių parlamentų reakcija“.

„Po ką tik paskelbto Rusijos sprendimo dėl apsišaukėliškų „respublikų“ pripažinimo, būtina aiški ir vieninga demokratinių šalių parlamentų reakcija“, – feisbuke teigė V. Čmiltytė-Nielsen.

„Jau kreipiausi į Seimo užsienio reikalų komitetą dėl rezoliucijos, smerkiančios šį neteisėtą žingsnį, inicijavimo ir kreipsiuosi į kolegas, kitų šalių parlamentų pirmininkus, ragindama išreikšti vieningą ir principingą poziciją dėl neteisėtų veiksmų, nukreiptų prieš Ukrainos teritorinį vientisumą ir atitinkamos reakcijos“, – rašė ji.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako, kad Vakarai į šį Rusijos sprendimą turi atsakyti „pačiomis griežčiausiomis sankcijomis“ Rusijai.

„Šiandieninis Rusijos prezidento sprendimas yra šiurkščiausias Ukrainos suvereniteto, teritorinio vientisumo pažeidimas bei agresijos veiksmas. Rusija tai daro tuo metu, kai jos karinės pajėgos šiuo metu yra apsupę Ukrainą ir pasiruošusios pradėti karinę invaziją. Šiandien yra esminis Vakarų išbandymas. JAV ir ES vieningai turi atsakyti pačiomis griežčiausiomis sankcijomis Rusijos atžvilgiu“, – feisbuke pranešė parlamentaras.

„Jei ne, 2014 metais prasidėjusi agresija toliau tęsis ir tęsis sėkmingai, Ukraina toliau bus naikinama visomis priemonėmis, jos teritorija grobiama gabalais. Šiandien turime pripažinti ir tai, kad sankcijos įvestos po Krymo okupacijos ir aneksijos, Donbaso užgrobimo buvo visiškai neveiksmingos ir tai leido Rusijai tęsti savo agresiją prieš Ukrainą bei privedė prie šiandienos nusikalstamų sprendimų“, – pridūrė jis.

„Ukrainos suvereniteto pažeidimas“

Jungtinės Karalystės premjeras B. Johnsonas pirmadienį pasmerkė Rusijos sprendimą pripažinti Maskvos remiamas separatistines teritorijas Ukrainoje, pavadindamas tai „šlykščiu Ukrainos suvereniteto ir vientisumo pažeidimu“.

B. Johnsonas pareiškė, kad V. Putino sprendimą laiko „Minsko proceso ir Minsko susitarimų atsisakymu“.

Europos Sąjungos (ES) lyderiai pirmadienį pasmerkė V. Putino sprendimą pripažinti Maskvos remiamų separatistų Rytų Ukrainoje nepriklausomybę ir perspėjo, kad bendrija ir jos sąjungininkės į tai sureaguos tvirtai.

„Dviejų separatistinių teritorijų Ukrainoje pripažinimas yra akiplėšiškas tarptautinės teisės, teritorinio Ukrainos vientisumo ir Minsko susitarimų pažeidimas“, – rašoma Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charles'io Michelio vienoduose įrašuose tviteryje.

„ES ir jos partnerės reaguos vieningai, tvirtai ir ryžtingai, solidarizuodamosi su Ukraina“, – pridūrė jie.

Bendrame pranešime U. von der Leyen ir Ch. Michelis nurodė, kad ES „sankcijomis reaguos prieš susijusius su šiuo neteisėtu aktu“.

Prieš V. Putinui pasirašant įsakus dėl Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ pripažinimo, taip pat „draugystės ir savitarpio pagalbos sutartis“ su šių darinių lyderiais per Kremliuje surengtą ceremoniją ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis perspėjo, kad bus skelbiamos sankcijos.

J. Borrellis sakė „padėsiantis sankcijas ant stalo“ ES užsienio reikalų ministrams, kad jie nuspręstų, ar šias priemones reikia patvirtinti, jeigu V. Putinas pripažins Donbaso separatistų suverenitetą.

ES taip pat perspėjo, kad įves beprecedenčių sankcijų Maskvai, jeigu šis įsiverš į Ukrainą. Kaip nurodo Kijevas ir Vakarų šalys, Rusija prie sienų su Ukraina yra sutelkusi apie 150 tūkst. karių.

U. von der Leyen anksti pirmadienį sakė Vokietijos transliuotojui ARD, jog „jeigu Vladimiras Putinas pradės karą, mes atsakysime galingiausiu savo turimu svertu – ekonominėmis ir finansinėmis sankcijomis, nes ekonomika yra Rusijos silpnoji vieta“.

„Finansinės sankcijos reiktų, kad Rusija būtų praktiškai atkirsta nuo tarptautinių finansinių rinkų“, – pridūrė Europos Komisijos vadovė.

Prie pasmerkusių šį V. Putino sprendimą prisijungė ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. Jis sakė, kad toks žingsnis pažeidžia Maskvos pasirašytas tarptautines sutartis.

„Smerkiu Rusijos sprendimą pripažinti apsišaukėliškas „Donecko liaudies respubliką“ ir "„Luhansko liaudies respubliką“. Tai dar labiau kenkia Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui, žlugdo pastangas išspręsti konfliktą ir pažeidžia Minsko susitarimus, kurių šalis yra Rusija“, – sakoma J. Stoltenbergo pranešime.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 21 22:01
Spausdinti