Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


RUSIJOS AGRESIJA
Rusijos taikiklyje – Zaporižios AE
BNS
X („Twitter“)
Okupuota Zaporižios atominė elektrinė (AE).

Penktadienį Rusijai surengus plataus masto išpuolį prieš energetikos infrastruktūrą, buvo nutraukta viena iš dviejų elektros linijų, kuriomis tiekiama elektra į Zaporižios atominę elektrinę (AE).

„Šiuo metu priešas vykdo didžiausią pastarojo meto ataką prieš Ukrainos energetikos pramonę“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė energetikos ministras Hermanas Haluščenka. Jis pridūrė, kad apšaudymas nutraukė „vieną iš elektros perdavimo linijų, maitinančių“ Zaporižios elektrinę.

Šį didžiausią Europoje branduolinės energijos objektą pirmosiomis karo dienomis užėmė Rusijos kariuomenė, tačiau jis yra maitinamas iš Ukrainos elektros linijų.

„Tokia situacija yra itin pavojinga ir gali sukelti avarinę situaciją“, – sakė Ukrainos atominės energijos operatorė „Enerhoatom“.

Jei bus nutraukta paskutinė elektros tiekimo linija, elektrinė atsidurs „ties dar vieno elektros tiekimo nutraukimo riba, o tai yra rimtas saugaus elektrinės eksploatavimo sąlygų pažeidimas“.

Nuo karo pradžios Zaporižios elektrinėje ne kartą buvo nutrūkęs elektros tiekimas, todėl buvo naudojami avariniai dyzeliniai generatoriai ir saugos sistemos.

„Jų gedimo atveju kiltų branduolinės ir radiacinės avarijos grėsmė“, – sakė „Enerhoatom“.

Anot Zaporižios gubernatoriaus, anksti penktadienį regionui smogė 12 Rusijos raketų, buvo sugriauti keli namai ir sužeista kažkiek žmonių.

„Pirminiais duomenimis, septyni namai sugriauti, 35 apgadinti“, – rašė Ivanas Fiodorovas platformoje „Telegram“. Pasak jo, yra sužeistųjų.

Vakarinio Chmelnyckio miesto meras Oleksandras Symčyšynas rytą apibūdino kaip siaubingą ir sakė, kad buvo apgadinta infrastruktūros ir gyvenamųjų pastatų.

„Tarp civilių yra aukų ir nukentėjusiųjų“, – rašė jis „Telegram“.

Penktadienį Rusijos raketų, dronų ir artilerijos smūgiai buvo nukreipti į energetikos objektus keliuose Ukrainos miestuose, įskaitant Charkivą, Zaporižią, Vinycią, Chmelnyckį ir Kryvyj Rihą.

„Tikslas – ne tik pakenkti, bet ir vėl pabandyti, kaip ir praėjusiais metais, sukelti didelio masto šalies energetikos sistemos žlugimą“, – sakė energetikos ministras H. Haluščenka.

2024 03 22 11:24
Spausdinti