Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


BALTARUSIJA
S. Cichanouskaja sako sulaukusi anoniminės žinutės apie savo įkalinto vyro mirtį
BNS
Dainius Labutis/ELTA
Sviatlana Cichanouskaja.

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja antradienį pranešė, kad gavo anoniminę žinutę, jog jos įkalintas vyras Siarhejus Cichanouskis, apie kurį ji negirdėjo nuo kovo mėnesio, yra miręs.

„Šiandien gavau labai keistą ir siaubingą žinutę. Nepažįstamas asmuo parašė, kad mano vyras Siarhejus mirė Žodino kalėjime“, – anglų kalba „Twitter“ parašė S. Cichanouskaja.

„Nėra jokių šio teiginio įrodymų ar patvirtinimų. Tai ne pirmas kartas, kai sklinda tokie gandai, ir aš nežinau, kaip tai pakomentuoti. Nuo kovo 9 dienos nesu sulaukusi žinių iš Siarhejaus, o advokatams neleidžiama su juo susisiekti“, – rašė ji.

Baltarusijoje opozicijos balsai ir nepriklausoma žiniasklaida slopinami beveik tris dešimtmečius valdant autoritariniam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai.

Baltarusijos žmogaus teisių organizacija „Viasna“ teigia, kad šiuo metu Baltarusijoje yra apie 1 500 politinių kalinių.

S. Cichanouskis planavo kandidatuoti prezidento rinkimuose ir mesti iššūkį A. Lukašenkai 2020 metų rugpjūtį vykusiuose prezidento rinkimuose, tačiau prieš balsavimą buvo sulaikytas.

Jo žmona Sviatlana – tuo metu buvusi politikos naujokė – užėmė jo vietą rinkimuose. Baltarusijos pilietinė visuomenė ir Vakarų šalys ją laiko šių rinkimų laimėtoja, nors režimas nugalėtoju paskelbė ilgametį autoritarą A. Lukašenką.

2021-aisiais S. Cichanouskis buvo nuteistas kalėti 18 metų po kelis mėnesius trukusio teismo proceso, kuriame, pasak valstybinės žiniasklaidos, jis buvo pripažintas kaltu dėl riaušių organizavimo ir socialinės neapykantos kurstymo.

Charizmatiškas aktyvistas sugalvojo naują įžeidimą A. Lukašenkai, pavadindamas jį tarakonu, o jo rinkimų kampanijos šūkis buvo „Sustabdykite tarakoną“.

Jo šalininkai per protestus mojuodavo šlepetėmis, dažnai naudojamomis šiems vabzdžiams naikinti.

S. Cichanouskaja socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad, jos manymu, žinutė apie jos vyro mirtį gali būti „dar vienas režimo bandymas daryti spaudimą ne tik politiniams kaliniams, bet ir jų šeimoms“.

„Kiekvieną dieną nerimauju dėl Siarhejaus. Labai sunku gyventi, kai nežinai, ar tavo vyras mirė, ar ne“, – rašė ji.

S. Tichanovskaja šiuo metu gyvena Lietuvoje. Neseniai Baltarusijos teismas už akių ją nuteisė 15 metų kalėjimo.

2023 07 04 11:55
Spausdinti